"Landbruget Spjald" vil også med på håndboldbanen

Lille landmands-forening fik Dansk Landbrugs Initiativpris for at sætte landbrug på dagsordenen i lokalsamfundet omkring Spjald i Vestjylland

For de godt 1.200 sjæle i vestjyske Spjald og omegn er det synligt, at landbruget er en aktiv medspiller i lokalsamfundet og ikke til at komme uden om, når der skal ske noget.

Landmændene har altid bidraget som enkeltpersoner, men via foreningen "Landbruget Spjald" har de, ved at stå sammen i fællesskab, fået en tydelig afsender.

Foreningen med dens 21 landmandsmedlemmer og en halv snes forretninger og virksomheder har sat et positivt præg på aktiviteterne i lokalsamfundet.

Efter indstilling fra Vestjysk Landboforening modtog bestyrelsen for "Landbruget Spjald" derfor Dansk Landbrugs Initiativpris 2007 ved landsdelegeretmødet onsdag. Prisen er en natursten med inskription, og den placeres på en stor plæne foran Spjald Kulturhus, hvor det hele begyndte for syv år siden.

Da det kneb med at samle penge ind til et lokalt kulturhus, gav lokale landmænd et rente- og afdragsfrit lån på 500.000 kr. i fem år. Det gav positiv omtale, men de fandt ud af, at den slags høstes der ikke goodwill af til evig tid.

Synlighed og forståelse

For tre år siden dannede landmændene så foreningen "Landbruget Spjald" og betaler hver 1.000 kr. pr. år. Flere af byens forretninger, der handler med landbruget, har meldt sig ind, og omvendt er "Landbruget Spjald" blevet medlem af erhvervsgruppen.

"Det er alt sammen med til at skabe forståelse. Vi bliver set og hørt, og andre kan forstå, hvor vigtigt det er, at vi lokalt har et effektivt og godt fungerende landbrug," siger Knud Christensen. "Når de kender os, kan de bedre acceptere, at vi af og til er til gene, men det drejer sig absolut ikke om at få syndforladelse for det, vi gør. Den gode dialog er med til at eventuelle problemer tackles, inden de udvikler sig."

Landbruget trækker med

"Formålet med foreningen er at gøre opmærksom på, at landbruget er en vigtig del af lokalsamfundet, og vi landmænd må være med til at trække læsset, hvis her fortsat skal være godt at bo," siger Knud Christensen, der er formand for foreningen.

Sammen med de øvrige medlemmer optræder han ofte som hjælper iført kasket og trøje med foreningens logo. Børn og unge mennesker prioriteres højt, når noget skal støttes - og gerne i retning af noget, hvor landbrugsprodukter kan indgå og samtidig fortælle, hvem der står bag, og hvad landmændene laver i hverdagen.

Ved Åben By-arrangementer leveres smør, pillekartofler, spegepølse og mælk til et stort sildebord, FDF'erne har fået kødpaller til deres julebanko, der er uddelt is ved gymnastikopvisninger, og sommerspil, festivaler og sportsstævner støttes.

Ny ideer hvert år

Flere af Spjald-foreningens initiativer har bredt sig til andre steder i landet, og for at synligheden og overraskelsesmomentet ikke skal gå tabt, skal der findes på noget nyt hvert år.

"Vi lægger hovederne i blød," siger Knud Christensen, der sammen med bestyrelsen er mand for at arrangere gårdbesøg, når for eksempel foreninger i Spjald vil se moderne produktionsmetoder, eller nogen spørger, om det virkelig kan passe, at en robot kan malke en ko.

At foreningen er med til at skabe sammenhold blandt landmænd bevises ved næste arrangement, byens fælles julefrokost. Her samles 30 landmænd ved et særligt bord med et stort skilt, "Landbruget Spjald".

Der kan simpelthen ikke foregå noget i Spjald, uden landbruget bliver set.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle