Landbrugets bytteforhold forringet

På intet tidspunkt siden 1980 har det været så dårligt som nu.

Bytteforhold

Af Morten L. Handrup

Siden høst er landbrugets bytteforhold kraftigt forringet. Fra august til februar er bytteforholdet forværret med hele 14 procent.

Dansk Landbrug har siden 1980 løbende opgjort landbrugets bytteforhold, og på intet tidspunkt har det været så dårligt som nu.

Over de sidste tyve år er bytteforholdet omtrent halveret, og det er gået specielt stærkt siden august.

Bytteforholdet er et samlet tal for forholdet mellem priserne på landbrugets salgsprodukter og omkostningerne ved at producere dem.

En forringelse af bytteforholdet med 14 procent svarer til, at afregningspriserne falder med 14 procent, eller at omkostningerne stiger tilsvarende.

I øjeblikket er det misforholdet mellem de fortsat høje priser på gødning og foder og så de lave afregningspriser på for eksempel svinekød og mælk, der trækker voldsomt ned på bytteforholdet.

De høje priser på korn og mælk holdt bytteforholdet oppe sidste år, men efter at luften er gået af priserne på korn og mælk, er der ikke længere noget til at holde bytteforholdet oppe. Derfor er der sket et kraftigt fald i de senere måneder, ifølge afdelingschef Ole H. Larsen, Dansk Landbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle