Landbrugets største rykkede midt i krisen

Omsætningen steg, og resultaterne blev markant forbedret for virksomhederne i og omkring landbruget i 2010. Udviklingen skete med færre til at udføre arbejdet.

Med en vækst på hele 11 procent havde de største virksomheder i landbrugs- og fødevarebranchen på trods af den økonomiske krise stor fremgang i 2010.

Det viser LandbrugsAvisens analyse af regnskabsresultaterne blandt sektorens 160 største virksomheder.

Samtidig øgede de 200 største virksomheder resultatet før skat med 64 procent, selv om de havde én procent færre hænder til at klare opgaverne.

At færre ansatte i virksomhederne fik mere ud af anstrengelserne vises også ved, at mens kun hver tredje virksomhed ansatte medarbejdere, så havde 60 procent af virksomhederne i vores top 200 en stigning i resultatet før skat.

Begge tal er renset for, at tallene fra et datterselskab tæller dobbelt ved også at optræde i det samlede koncernregnskab.

Mælk, kød og korn steg

Hver virksomhed, hver branche har sin egen historie, og egne udfordringer.

Men fælles er det, at der i 2010 omkring de fleste virksomheder har været et dansk landbrug, der har haft stigende afregningspriser.

Arla kunne i løbet af året hæve mælkepriserne fem gange. Danish Crown hævede kødpriserne - og kom igen op på et niveau, hvor det var urentabelt at sende grisene på langfart og få afregnet dem på vægten hos et tysk slagteri.

I virksomhedernes regnskaber kommer prisudviklingen stærkest til udtryk hos grovvareselskaberne, hvor omsætningen blev øget med mange milliarder kroner - stærkt hjulpet på vej af stigende handelspriser på korn.

Ned- og optur for maskinfolket

Det samme prisniveau var ikke kun en god nyhed for landbrugs- og fødevaresektoren.

Udviklingen pressede nemlig især landmænd med svin og kyllinger i staldene og betød blandt andet, at flere virksomheder, som producerer, handler eller importerer maskiner, oplevede, at kunderne i 2010 stadig var yderst afventende med at hente nyt udstyr hjem til deres bedrifter.

Det kan blandt andet aflæses i regnskaberne hos flere traktorimportører og hos en række maskinhandlere.

Men selvom maskinhandlernes salgsmuligheder var indskrænkede, så var der også positivt nyt fra den front.

Flere af dem formåede at få en bedre indtjening, og faktisk gik resultat før skat frem hos sektoren ligesom flere af forhandlerne igen begyndte at ansætte nye folk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle