Landbrugslærer sår tvivl om det grønne bevis

Landbrugsskolerne har måttet slå hælene sammen og sige javel til udformningen af den nye landbrugsuddannelse, som starter 1.juli. I hvert fald ifølge Keld Mikkelsen, forstander på Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg.

"Vi har til gengæld kunnet brokke os," tilføjer han og roser i øvrigt, at skolernes pædagogiske udvalg sammen med faglærerne har haft stor indflydelse.

"Ikke noget genbrug dér," tilføjer han med en tro på, at uddannelsen nok skal blive bedre i fremtiden.

Betænkeligheder har Keld Mikkelsen dog.

Starten med grundforløbet på landbrugsskole på nu fem måneder med elever der kommer lige fra folkeskolens 9. og 10. klasser, godt skoletrætte, er han betænkelig ved. Fordi det næste skoleophold er kortet af, skal der virkelig stoppes viden i de unge, blandt andet dele af sprøjtekursusforløbet - endnu inden eleverne ved, om de vil være i landbruget eller har prøvet praktisk landbrug.

Begynder de unge uddannelsen til august, får de ikke løn, fordi de endnu ikke har en lærestedsaftale.

"Det kan bedre gå med de elever der starter grundforløbet til januar og har prøvet praktikken. De ved, hvad de går efter, har en lærestedsaftale og får løn. Det kan betyde, at eleverne kommer meget ujævnt til skolerne," forudser Keld Mikkelsen, der vil se positivt mod forandringerne, også at 3F, de ufaglærtes bastion, er medspiller omkring uddannelsen af faglærte i landbruget.

Det grønne Bevis

Landbrugsskolerne står over for en opgave med at lægge skoleterminer om og får i en overgangsfase problemer med at fylde skolerne op. De skal eksempelvis ikke starte driftsledermoduler til efteråret. Den titel er afskaffet og erstattet med titlen produktionsledere. Næste trin i uddannelsen er virksomhedsledere, et forløb som skolerne intet kender til endnu.

"Vi har hørt ønsker om at udstede Det grønne Bevis til produktionsledere, men her må jeg råbe vagt i gevær," siger Keld Mikkelsen. "På det tidspunkt er de unge udstyret med en alt for ringe økonomisk viden fra skolernes side, og så kan man ikke sende dem ud i verden og købe landbrug til 30 mio. kr." Om Det grønne Bevis først udstedes efter næste trin, virksomhedsledere, er endnu uvist. Her kommer tilmed et endnu uafklaret skisma ind i forbindelse med landbrugsloven.

I Læs mere ...

j Læs mere side 10

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle