Landbrugsmæglere: Vi bliver kontaktet af købere fra hele verden

Nye investorer gør det muligt at handle flere landbrug.

Tyskland, England, Irland, Holland, Frankrig, Spanien, Portugal, Mellemøsten, Kina, Argentina og mange flere.

Listen er lang over de lande, som danske landbrugsmægle-re får henvendelser fra. For interessen for danske landbrug som en investering er stigende.

Interessen kommer fra både udlændinge og fra danskere u-den tilknytning til landbruget.

Det bekræfter flere mæglere med speciale i landbrug efter, at en schweizisk investeringsrådgiver i sidste uge fortalte til LandbrugsAvisen, at han næste år regner med at formidle danske landbrug for mellem 300 og 500 mio. kr. til udenlandske købere.

Tror jordpris stiger

»Dansk jord er ved at blive en god businesscase. Flere investorer ser fordelen i at få eksempelvis tre procent i rente ved at købe dansk jord og udleje den i stedet for at skulle af med en halv procent for at have pengene stående i en bank,« siger ejendomsmægler Henrik Kristensen, der er indehaver af EDC farms4sale.dk i Christiansfeld.

Som et yderligere plus oven i lejeindtægten kommer muligheden for at få en gevinst, hvis ejendommen stiger i pris.

»Som jeg ser det, er det heller ikke urealistisk, at jordprisen stiger fra det nuværende gennemsnitlige niveau på cirka 150.000 kr. pr. hektar,« siger Henrik Kristensen.

På det seneste har han haft henvendelser fra blandt andet tyske, engelske, irske, hollandske, mellemøstlige og kinesiske investorer og fra flere danske investorer udenfor landbruget, der gerne vil sprede deres investeringer.

Viden øger interessen

Hos ejendomsmæglerne LandboGruppen, der har ni afdelinger i Jylland, mærker man også den stigende interesse fra de nye investorer.

Direktør Bent Holm fortæller, at mæglerkæden i år indtil nu har solgt to landbrug til udlændinge og tre landbrug til danskere udenfor erhvervet, og inden året er omme, regner Bent Holm med at have solgt yderligere et landbrug til en udlænding.

»Interessen udefra er stigende. Det er der ingen tvivl om. Antallet af handler er ikke eksploderet, men i takt med, at der er kommet mere viden om, hvordan handlerne kan skrues sammen, har vi set en øget interesse - både fra personer, der søger hardcore investeringer, og fra andre, der eksempelvis kan se ideen i et generationsskifte, hvor skatten kan udskydes,« siger Bent Holm.

Den stigende interesse bekræftes af ejendomsmægler H.C. Hansen, der er medindehaver af Agriteam i Brørup:

»Der er masser af interesserede købere uden for Danmarks grænser. Siden de danske regler om blandt andet bopælspligt blev fjernet 1. januar 2015, har vi eksempelvis haft besøg af købere fra Tyskland, Holland, England, Frankrig, Spanien, Portugal og Argentina,« fortæller H.C. Hansen.

Der er tale om både små og store private udenlandske investorer og fonde, der henvender sig direkte eller gennem mellemmænd.

»De udenlandske købere vil primært købe jord. Det er ikke risikovillig kapital, de kommer med. De søger sikre investeringer,« siger H.C. Hansen.

Når det gælder forrentning, er det hans erfaring, at udlændingene forventer mindst tre procent om året, hvis der er tale om jord, og over fem procent hvis der indgår bygninger og inventar og dertil en konjunkturgevinst over 8 til 10 år.

»Halvdelen af både de danske og udenlandske investorer bakker ud med det samme, når de hører, at de ikke kan regne med en forrentning på mindst 10 procent,« siger H.C. Hansen.

11 til ikke-landmænd

I løbet af det sidste halvandet år har Agriteam Brørup formidlet salg af landbrug til to udenlandske købere og 11 danske ikke-landmænd.

I Christiansfeld arbejder Henrik Kristensen lige nu på et muligt salg til en dansker uden for landbrugserhvervet og til en udenlandsk investor. I begge tilfælde ligger den forventede forrentning af investors egenkapital på mellem 8 og 10 procent eksklusive en mulig værdistigning.

»I eksemplet med salget til den danske erhvervsmand er der tale om en svineejendom. Der er det planen, at sælger skal blive boende i stuehuset, leje landbruget og drive det videre i et sted mellem 5 og 10 år,« forklarer Henrik Kristensen.

Faktaboks

Lettere at købe landbrug 

  • Det blev lettere for både udenlandske investorer og danskere uden tilknytning til landbruget at købe landbrug efter, at reglerne i Landbrugsloven, om hvem der må eje danske landbrug, blev ændret 1. januar 2015. 
  • Samtidig søger flere investorer en sikker havn for en del af deres formue. De vil ikke længere nøjes med en negativ rente fra indskud på en bankkonto.
  • Der er kommet mere viden om salg af landbrug til ikke-landmænd. 
  • Nogle mæglere og mellemmænd tilbyder investor en fuld pakke bestående af både landbrug, driftsleder og en gårdbestyrelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle