Venstre gik tilbage ved kommunalvalget og mistede 11 borgmesterposter. Men det var ikke ’straf’ for landbrugspakken, siger Erling Bonnesen,
Regeringen har ’slået sig lidt’ på Landbrugspakken, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen for nylig.
Men de politiske knubs i den anledning kommer ikke fra egne vælgere, og landbrugspakken har ingen rolle spillet for Venstres tilbagegang ved kommunalvalget.
Det siger Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen.
»Landbrugspakken er slet ikke et emne, der har været inde i den kommunale valgkamp. Her handler det om helt andre emner, såsom den nære velfærd, børnepasning, skoler, ældrepleje og arbejdspladser. Det ved jeg, som tidligere borgmester gennem 12 år«.
Færre borgmestre
Socialdemokratiet gik frem med 32,4 pct. af stemmerne mod 29,5 ved sidste kommunalvalg.
Venstre gik tilbage med 23,1 pct. af stemmerne mod 26,6 pct. ved sidste kommunevalg. Det blev det overordnede facit for kommunalvalgets to største kommunalpolitiske partier.
For Venstres vedkommende kostede tilbagegangen på 3,5 procentpoint 11 borgmesterposter - i 2013 var Venstre det helt store borgmesterparti med 48 borgmestre. Det er nu 37.
»Et blodbad« for Venstre, konstaterede en valgforsker, mens en anden betegnede Venstres resultat som ’historisk dårligt’.
Det nære fylder
»Vissevasse, mindre forskydninger«, siger Erling Bonnesen.
»Man kan altid ønske sig mere, men samlet set har Venstre fået, hvad jeg vil kalde et pænt resultat, og man kan bestemt ikke sige, at vi er blevet ’straffet’. Samtidig er der jo også kommuner, bl.a. på Fyn, hvor Venstre har fået flotte resultater og markant fremgang«.
Så mange kæder fik partier
Ved redaktionens slutning var fordelingen af borgmestre således:
Socialdemokratiet: 46, Venstre: 37, Konservative: 8, DF: 1, Radikale: 1, SF: 1, Lokallister: 3.
I en enkelt kommune, Slagelsen var situationen uafklaret ved redaktionens slutning.