To lande skal dele løsninger og nå længere

For at sætte yderligere gang i landbrugets klimaomstilling har landbrugsminister Rasmus Prehn (S) indgået en samarbejdsaftale med Holland.

Når ministre fra to lande indgår en aftale, forpligter det to regeringer til at støtte op om målet. Derfor kan det få ganske stor betydning for både dansk og hollandsk landbrug, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) og hans hollandske kollega Carola Schouten lige før påske underskrev en samarbejdsaftale om landbrug og klima. Det skete i anledning af 500 års jubilæet for, at hollandske bønder kom til Amager.

Samarbejdsaftalen er med 13 punkter ganske omfattende.

Landene vil bl.a. samarbejde politisk om at begrænse import af fedt og protein, der fører til fældning af regnskov. Desuden vil man på både forskningsniveau og praktikerniveau arbejde med cirkulært landbrug og præcisionslandbrug med henblik på mindre udledning af klimagasser.

Selv om de fleste punkter handler om klima, har covid-19 også inspireret til samarbejde om at undgå pandemier og deres betydning for værdikæden for fødevarer, og både dyrevelfærd i stalde og dyretransporter er nævnt i aftalen. Det samme gælder biodiversitet.

»Der er historisk tætte bånd til Nederlandene, og vi har gennem århundreder nydt godt af de fælles interesser på landbrugsområdet. For 500 år siden handlede det om dyrkning af grøntsager, og nu handler det om at sikre fremtidens klimavenlige landbrug«, siger landbrugsminister Rasmus Prehn.

Aftalen er ikke juridisk bindende, men den indeholder dog et løfte om, at Fødevareministeriets departementschef mødes med sin hollandske kollega årligt for at drøfte aftalens fremdrift. Helst i forbindelse med, at de alligevel ses, for ikke at øge CO2-udledningen.

-lft

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle