Grøn vækst får mange knubbede ord med på vejen, og planen er på mange områder heller ikke landbrugets kop te. Som økolog må jeg dog konstatere, at vi er blevet imødekommet på en lang række punkter.
Der er sat en konkret og ambitiøs målsætning for udviklingen de næste 11 år, som bakkes op af midler til at fremme både produktion og afsætning. Der er dog et par områder, hvor vi har behov for opklaring. Hvad sker der med det økologiske forskningscenter ICROFS og midler til FØJO IV? I det seneste udspil er der lagt op til, at de skal findes sammen med penge til grønne udviklings- og demonstrationsprojekter (GUDP). Vi mener dog, det er helt afgørende, at der fortsat satses på ICROFS, som forsker inden for alle områder af økologien og samtidig koordinerer international økologiforskning.
Randzoner har vi fra økologisektionen foreslået kunne bruges til økologisk dyrkning i stedet for at udtage jorden eller beplante med pil. Med et rigtigt sædskifte er det dokumenteret, at der er en lavere udvaskning af næringsstoffer, og økologer bør ikke rammes med samme restriktioner som intensive produktionsformer. På økologiske bedrifter bør det være muligt at bruge randzonerne til afgræsning og tælle dem med som harmoniareal.
På Axelborg er vi nu ved at få de første bemandingsproblemer løst. Der bliver tale om en opgradering, i første omgang til fire personer. Disse medarbejdere kan trække på kompetencer på tværs af alle afdelinger. Ikke mindst natur og miljø vil være oplagte at have samarbejde med. På længere sigt vil vi gerne være i stand til at servicere virksomheder efter behov. Det er dejligt, at der i hele denne fusion har været enighed om, at økologien skulle opgraderes til gavn for hele det danske landbrug.