Landet rundt noter

Meget få danske honningbier bliver i vore dage udsat for forgiftning af sprøjtemidler i forhold til tidligere. De registrerede tilfælde af forgiftning af bier er således faldet med 95 procent i forhold til begyndelsen af 1960'erne, og nu registreres kun cirka 10 tilfælde om året. På Plantekongres 2007 holder seniorforsker Lars Monrad Hansen, DJF, et indlæg om biforgiftninger og om den metode, som DJF har udviklet til at afsløre de insektmidler, der er tale om ved forgiftninger. Dimethoat er skyld i de fleste tilfælde af biforgiftning i dag, og Lars Monrad Hansen påpeger, at med dimethoat er det meget vigtigt at overholde etikettens advarsler mod at sprøjte i blomstrende afgrøder.

Fransk majs til

danske økologer

En skibsladning på 3000 ton økologisk majs blev kort før jul losset hos DLG i Skive, og dermed ser forsyningssituationen med hensyn til økologisk foder betydeligt bedre ud, oplyser selskabet. Majsen skal sikre foderproduktionen til de økologiske landmænd, som i de seneste måneder har været ramt af mangel på foderkorn. Samtidig regner DLG med, at majspartiet vil tage toppen af kornprisernes himmelflugt. DLG Økologi garanterer, at den franske majs er i top, hvad angår, sporbarhed, sikkerhed og kvalitet.

Brede dæk ikke nok

Der bruges nu bredere og langt bedre dæk på køretøjerne i marken end tidligere. Det reducerer jordpakningen i de øverste jordlag, men jordpakningen under 50 cm dybde stiger med hjulbelastningen uanset dækstørrelse og -bredde. "Det er altså ikke muligt at dækudruste sig ud af problemet med store hjullaster," pointerer seniorforsker Per Schjønning. På Plantekongres 2007 i Herning i næste uge vil han orientere om årsagerne til jordpakning på grundlag af nye undersøgelser ved DJF. Jordpakning har både betydning for jordens evne til at bortlede overskudsvand og for planternes vækst, idet de fleste planter henter næring langt dybere end 50 cm.

Merudbytte med

ENTEC-gødninger

De såkaldte ENTEC-gødninger er tilsat et særligt stof, som forsinker omdannelsen af ammonium til nitrat, og meningen er, at gødningen bevarer kvælstoffet og dermed holder afgrøden bedre forsynet end andre gødninger. Tre landsforsøg i 2006 i vårbyg bekræfter teorien, idet der er opnået en bedre kvælstofudnyttelse af ENTEC-gødninger end af traditionelle NS-gødninger. Hovedparten af merudbyttet stammer dog fra et enkelt af forsøgene. I tidligere forsøg med ENTEC-gødninger i forskellige afgrøder er der kun høstet signifikante merudbytte i kartofler. Merprisen for ENTEC-gødning angives til cirka en krone pr. kg N i forhold til almindelig NS-gødning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle