Landmænd frygter mangel på arbejdskraft

Mangel på arbejdskraft kan hurtigt blive et stort problem især for visse brancher, hvis krisen trækker ud, siger ekspert i rekruttering.

Der er her og nu kun svag underbemanding i landbruget, men fortsætter corona- krisen med restriktioner og lukkede grænser i uger frem, vil landmænd og især brancher, som er afhængige af udenlandske sæsonarbejdere, hurtigt kunne opleve ganske alvorlige problemer.

Samtidig er mange landmænd bekymrede for deres dyr, hvis corona-smitten tynder ud blandt medarbejderne eller i landbrugets følgevirksomheder.

Det siger konsulent Jens Skov Rasmussen, rekruttering og ledelse, i rådgivningsvirksomheden Velas.

»Ansæt fyrede gartnere«

»Det er en kæmpe udfordring, at de udenlandske medarbejdere ikke kan komme hertil. Netop nu løber vi ind i rigtig meget sæsonarbejde, både for mink, frugtavlere og frilandsgartnere, som skal have beskåret frugttræer o.a. samt alle produktionerne på friland, hvor man typisk importerer et stort antal udenlandske medarbejdere fra Sydeuropa for at få løst opgaven«.

Jens Skov Rasmussen håber, frilandsgartnerne kan rekruttere arbejdskraft blandt de medarbejdere, som de hårdt ramte blomstergartnere i øjeblikket må afskedige, fordi de ikke kan komme af med deres blomster til udlandet.

Jens Skov Rasmussen mener også, at de fyrede gartneri-arbejdere vil være oplagte til at lukke huller hos landmænd med husdyr, som mangler den ukrainer eller rumæner, som hverken kan få et fly eller på anden vis nå frem til den danske grænse.

»Gartneriarbejderne er vant til fysisk arbejde og vil være forholdsvist nemme at omskole. Det ligger lige til højrebenet!«

Kreative landmænd

Jens Skov Rasmussen understreger, at landmændene har klaret de første corona-uger med bravour.

»Landmænd er ressource-stærke mennesker, som finder løsninger. Selvfølgelig er det en udfordring at få børnene passet, men udfordringerne åbner også nye vinduer i familierne, som kan være en berigelse«. Jens Skov Rasmussen henviser til, at landmændene og medarbejderne deles og samarbejder på kryds og tværs som aldrig før: Om børnepasning, med-arbejdere o.a.

»Jeg oplever en stor kreativitet. Landmænd er gode til at bruge deres netværk. De er også gode til at opsætte rammer for deres børn, så det bliver et godt børneliv trods situationen. De fleste har en have, de kan sende ungerne ud i, når solen skinner - i modsætning til andre, der bor i lejlighed«.

Søger tilladelser

Jens Skov Rasmussen understreger, at Velas søger mange opholds- og arbejdstilladelser lige nu for at være klar til den dag, det igen bliver muligt for udenlandske medarbejdere at rejse til Danmark. Indtil da glæder han sig over, at udlændingeminister Mattias Tesfaye har givet mulighed for, at udenlandske praktikanter, hvis arbejdstilladelse er udløbet, - efter ansøgning - kan blive her tre måneder mere.

 

Læs også side 9

Faktaboks

Praktikanter kan blive tre måneder mere:

  • Udlændingeminister Mattias Tefaye har på opfordring af bl.a. L&F ændret reglerne for udenlandske landbrugspraktikanter.
  • Opholdstilladelserne kan efter ansøgning forlænges fra 12 til 15 måneder, fordi landmænd pga. coronakrisen oplever problemer med at få nye praktikanter til Danmark.
  • Muligheden gælder fra 25. marts til 25. juni 2020.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle