Landmænd går mod strømmen: Lever godt af 70 køer

Stordrift er ikke vejen til succes for alle, mener nordjysk ægtepar, som har levet godt af 70 køer i 19 år.

Det kommer ikke til at gå. I bør mindst have dobbelt så mange køer.

Irene og Erik Rasmussen kan næsten ordret huske, hvordan landboforeningens konsulent vrængede på næsen, da han fik forelagt parrets ønske om at regne på en ny stald til 70 køer.

Året var 2001, og der var godt gang i byggerierne af større og større kvægstalde. Men Irene og Erik Rasmussen ønskede kun en mindre udvidelse fra 45 til ca. 70 køer på gården ’Håbet’ ved Uggerby i Vendsyssel.

Med bankens tilladelse blev ønsket indfriet, og der har ikke indsneget sig så meget som en ekstra ko siden da.

»Jeg har altid været bange for at få for meget at lave«, siger Erik Rasmussen smilende, inden han alvorligt tilføjer, at det ikke har været og er et problem for familien med to voksne sønner at leve af de 70 køer plus opdræt og i alt 140 hektar jord.

»Vores regnskab bliver faktisk bare bedre og bedre. Det er noget sludder, at man kun kan leve af store bedrifter«, lyder det fra Erik Rasmussen.

Har også gæld

Og forklaringen på, at der igennem en længere årrække har været mere end 500.000 kroner tilbage på regnskabets bundlinje hvert eneste år, er ikke manglende gæld.

For ligesom andre kolleger har familien Rasmussen også gæld. De har også brændt nallerne på swap-lån, men de kom igennem.

Skal de selv pege på en forklaring på det økonomiske overskud, er det, at køerne og marken bliver passet med størst mulig omhu hver evig eneste dag.

De sortbrogede holstein-køer yder med 12.000 kg i gennemsnit ca. 1.000 kg mere end racen på landsplan og det uden at komplicere pasningen med detaljerede foderplaner, bemærker Erik Rasmussen.

I marken dyrkes der græs, majs og korn, og det vægtes højt at være mest mulig selvforsynende, så indkøb kan minimeres. Tyrekalve og krydsningskalve fedes færdige i de gamle bygninger, og på den måde samler familien alle de små indtægter op, forklarer de.

Afveksling

Malkearbejdet varetages på 19. år af en malkerobot, og sammen med den overskuelige besætningsstørrelse er der plads til at udføre en stor del af markopgaverne selv.

Erik Rasmussen kan godt lide, at dagene ikke er ens, og han forstår godt, hvis unge vælger landbruget fra, fordi der efterhånden er meget arbejde, som har karakter af samlebåndsarbejde.

»Det ville jeg heller ikke selv. Det er også en bevæggrund for at nøjes med 70 køer og vælge at optimere indenfor rammerne i stedet for at gøre dem større«, mener Erik Rasmussen.

Det åbne hjem

De sidste 10 år har der løbende været elever og medhjælpere ansat. Familien har også fundet plads og opgaver til de lokale drenge, som godt ville tjene lidt penge efter skoletid, eller som havde brug for et afbræk fra folkeskolen.

Der skal også være tid til at deltage i lokale foreninger, og Erik Rasmussen er også medlem af Familielandbruget. Til sidstnævnte indløste han kontingent efter oplevelsen med landboforeningens rådgiver.

»Vi endte selv med et lave et overslag over byggeriet og lånte små 3,5 mio. kr., så vi kunne få den stald og den malkerobot, vi ønskede os. Det er den bedste beslutning, vi nogensinde har taget«, siger parret.

19. august har de ejet gården i 25 år, og sølvbrylluppet skal fejres med en stor fest med 140 venner, familie, naboer og samarbejdspartnere.

Faktaboks

Bedriften

  • 70 holstein-køer plus opdræt af kvier og tyre.
  • 70 ha ejet plus 70 ha i forpagtning.
  • Løsdriftsstald med malkerobot.
  • Købt i fri handel af Irene og Erik Rasmussen 19. august 1994.
  • Irene er butiksuddannet og Erik er uddannet landmand. Parret har to voksne sønner, en svigerdatter og to børnebørn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle