Landmænd har også glæde af kronvildt

Hvad skal vi med kronvildt, er det ikke kun til besvær for landmænd?

Nej, bestemt ikke. Mange landmænd er passionerede jæger og er glade for dem. Og f. eks frøavlere høster større udbytter, når krondyr har græsset. Det betaler man får for at gøre, men hjortevildtet gør det gratis.

Men er det ikke et problem, at der er så mange krondyr i Danmark. De ødelægger marker, æder afgrøder og ødelægger de unge træer?

Jeg mener ikke, antallet er et problem. Men de store flokke er helt sikkert. Og det er en udfordring for den måde, som vi forvalter bestanden på. Vi har diskuteret markskader i mange år nu, men er ikke kommet en løsning nærmere og nu er det nærmest blevet til en jæger-jæger-konflikt om, hvordan man skal regulere bestanden.

Hvad skal man så gøre?

Vores forvaltning er i dag målrettet at nedbringe antallet af krondyr. Men det hjælper ikke og vi skal snarere se på, om vi kan ændre dyrenes adfærd, så de ikke opleves som et problem. Det kræver at både jægere, landmænd og skovejere arbejder sammen. Sådan helt grundlæggende skal vildtet jages, hvor de giver problemer, og have et fristed, hvor de ikke gør skade. Det hjælper ikke at skyde en enkelt eller to ud af to hundrede på en mark en enkelt gang. Men de skal opleve et stort jagttryk, så de holder sig væk. Åbne arealer i skovene kan være en løsning, så man ikke flytter problemet over på skovejerene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle