Landmænd holder på ekstratærskere

Maskinhandlerne oplever ikke en bølge af brugte mejetærskere skylle ind over sig, selvom flere landmænd købte en ekstra mejetærsker sidste høst.

De ekstra mejetærskere, som landmænd købte da høsten så værst ud i sommer, er ikke kommet tilbage til forhandlernes brugtrækker igen.

Landmændene har i stedet beholdt maskinerne.

Det erfarer LandbrugsAvisen efter en rundringning til landets største forhandlere af mejetærskere.

"Nej, jeg tror som udgangspunkt, at landmændene har beholdt deres ekstra maskine. Det er ikke mange, der er kommet tilbage," siger Bjarne Obel fra Sivertsen A/S i Roskilde.

Meldingen er den samme hos Sørensen & Lynggard i Viborg: "Jeg tror, de beholder dem, det er min fornemmelse," vurderer medejer Carsten Carøe Sørensen.

Heller ikke Kragmann ved Middelfart har fået en brugtbølge retur til lageret: "De solgte er blevet hos kunderne, og dem der var lejet for et år, bliver sandsynligvis lejet af dem endnu en sæson og evt. købt bagefter," forudser sælger Allan Christiansen.

Mange havde én for lidt

Grunden til, at den ekstra indkøbte mejetærskerkapacitet ikke endte med at blive midlertidig, kan være flere ting, mener forhandlerne.

"Der havde været for meget fokus på omkostninger frem for rettidighed, og det kan blive frygtelig dyrt at få våde afgrøder ind," fortæller sælger Steen Nielsen fra Mertz i Faxe og fortsætter: "Det lærte folk sidste høst, og det har betydet, at mange har dækket sig ind med en billigere buffermaskine."

Direktør i Jysk Maskincenter Anders Vester Nielsen supplerer: "Nogle har haft én maskine for lidt og har nu prøvet at tilpasse sig lidt igen. De har jo stadig det samme areal at høste."

Efterspørgslen er rykket

Nogle forhandlere oplever, at efterspørgslen rykker fra de største modeller og ned på de mellemstore.

"En gang ville alle have rotormaskiner, men nu er det mere rystermaskiner med bordbredder nede omkring 24 til 25 fod. Vi har sågar oplevet at sælge små nye femrysters-modeller," siger sælger Michael Lindskjold fra Lyngfeldt i Hadsten.

Det samme oplever Carsten Carøe Sørensen hos Lynggaard. "Nu er det ikke kun de største maskiner, som folk vil have, men også vores mindre Axial Flow 50, 60, og 7088'ere."

Han erkender dog, at det kan skyldes, at prisforskellen imellem topmodellerne og de lidt mindre igen er øget.

Efterspørgslen på lidt mindre maskiner frem for de største opleves dog ikke alle steder. "Nej, den er stadig den samme. Jo større, jo bedre," understreger direktør Allan Mahler fra Traktor & Høstspecialisten i Hinnerup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle