Stor interesse for tilskud fra Grøn Vækst miljøteknologi-pulje.
Syd- og sønderjyske landmænd har igen fået mod på at hive pungen op af lommen. Flere end 70 medlemmer alene i Sønderjysk Landboforening er parat til at investere i ny miljøteknologi i forbindelse med Grøn Vækst miljøteknologi-puljen.
Målet er bedre miljø
Af puljen på 145 mio. kr. hvert år i fem år kan landmændene søge om tilskud på 40 procent til investeringer mellem 300.000 kr. og fem mio. kr. Hensigten er at få indført den bedst tænkelige teknologi i kampen for et bedre miljø.
Ros til ordning
Ulla Bækman, chefkonsulent i Miljø og Natur, er sikker på, tilskudsordningen medvirker til at få realiseret nogle miljøtiltag, som ellers ikke ville blive udført, og roser ordningen for at være meget konkret i forhold til, hvilke anerkendte teknologier der gives tilskud til.
Inden ansøgningsfristen udløber 15. juli, mener chefkonsulenten, at antallet af ansøgninger fra Sønderjysk Landboforening når et stykke højere op end de 70, der allerede er sendt.
Frivillig miljøindsats
Hensigten med miljøteknologi-puljen er at nedbringe mængden af ammoniak og kvælstof. Derfor er det ikke først til mølle-princippet der gælder ved bedømmelsen af ansøgningerne, men hvor der er størst reduktion af emission af klimagas og ammoniak.
Der kan søges til både nye og eksisterende stalde. I mange eksisterende stalde søges til robotskrabere, der investeringsmæssigt ikke når op på minimumbeløbet på 300.000 kr., men der er en særlig pulje inden for ordningens fem indsatsområder til eksempelvis spalteskrabere og GPS-udstyr til marksprøjter.
Igen optimisme
"Antallet af ansøgninger vidner om, at der igen er lidt optimisme i erhvervet, når landmændene vil investere, både hvor tiltagene kan være en del af en miljøansøgning, men også at der sker nogle frivillige tiltag, som måske ikke ville blive realiseret uden tilskuddet," siger Ulla Bækman.