Landmænd støtter op om park

Preben Birk har meldt 20 hektar ind i Nationalpark Kongernes Nordsjælland og ser frem til at se parken udvikle sig. Han betegner kritikken af den nye formand som ’deprimerende’.

I nordsjælland står landbruget bag nationalpark Kongernes Nordsjælland, som ellers har haft en svær fødsel over 13 år.

»Vi har det fint med, at det er landet, som det er, hvor alle private lodsejere er kommet ind i parken på frivillig basis«, siger Lars Jonsson, formand for Nordsjællands Landboforening.

En af dem er Preben Birk, der driver 350 ha i området ved Arresø. Han har valgt at lade 20 hektar af sin jord indgå i nationalparken.

»Det har jeg gjort for at være med til at lave en korridor, som naturen kan sprede sig ad. Samtidig er jeg formand for lodsejerlauget og selv meget naturinteresseret. Så må man ligesom vise flaget og vise vilje til at bidrage,« siger han.

’Deprimerende’

Begge de to nordsjællandske landmænd er rystede over den hårde tone, der har mødt den nyudpegede formand, Carl Bruun.

»Kritikken er helt urimelig. De fem kommuner og hele styregruppen har været enige om at indstille til ministeren, at det blev en lokal lodsejer. Carl Bruun har bred erfaring og er den helt rigtige til at sidde for bordenden«, siger Lars Jonsson.

»Det er virkelig ærgerligt og deprimerende, at man begynder at smide ting i hovedet på hinanden på den måde«, siger Preben Birk.

I to af fire andre nationalparker er landmænd også formænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle