Landmænd utilfredse med nyt praktikforløb

Ny uddannelse betyder, at praktikværter skal indrette sig efter nye regler.

Af Karsten Himmelstrup

Den nye landbrugsuddannelse betyder ændringer i praktikforløbet og højere løn til de unge. Og det giver anledning til utilfredshed nogle steder.

Andre er dog godt tilfredse med ændringerne og finder sig til rette med de nye forhold.

Det er vurderingen fra landboungdomskonsulent Birgitte Kjems Vester, landboungdomskontoret i Vojens. Hun får mange reaktioner på ændringerne. Nogle er positive, mens andre er negative.

En af de utilfredse er Fritz Nørgaard, Simmelkjær nord for Herning, som har 140 køer. Han mener, det er uheldigt, at en elev på 1. modul slutter i praktik 1. februar, mens en ny elev starter 1. januar. Dermed er der en måneds overlap:

»Det er træls. Nogle mener, det er godt, at de to unge er på ejendommen i en måned sammen, så den nye kan køres ind og ferie kan afvikles. Men jeg tror ikke, de unge er interesseret i at holde ferie i januar, og desuden er det et problem, når vi har de unge boende her på ejendommen, at vi kun har værelse til en,« siger Fritz Nørgaard.

Han er også utilfreds med, at uddannelsesforløbet betyder, at der bliver perioder, hvor han i flere måneder skal gå selv på ejendommen:

Eksempelvis får jeg en student til januar, som skal i tyve måneders praktik og dermed stopper til september året efter. Så går der fire måneder, før jeg kan få en ny elev,« siger han.

Også lønnen er steget, og en ordning med forholdsvis lav løn til helt uerfarne elever er bortfaldet:

Skønhedsfejl

Viceformand i Dansk Landbrug Gert Karkov har forhandlet den nye uddannelse på plads for landbruget. Folketinget havde på det tidspunkt bestemt, at den gamle uddannelses dage var talte, og at landmandsuddannelsen skulle have en opbygning svarende til de øvrige erhvervsuddannelsers:

»Vi har fået positive meldinger fra alle skoler, alle elever og fra langt de fleste praktikværter. Der er skønhedsfejl, og jeg har hørt om de problemstillinger, som Fritz Nørgaard rejser. Men samlet set har vi fået en meget bedre uddannelse, og vi skal nok tænke på landmanden som mere praktikvært og læremester og mindre som arbejdsgiver. Det gælder om at skabe de optimale forhold for eleverne for at gøre uddannelsen attraktiv,« siger Gert Karkov.

»Jeg har fået flere henvendelser om dette overlap i januar. Nogle synes, det er helt fint, at de unge kan hjælpe hinanden i en måned og kan afvikle ferie. Det største problem er, at værelserne på ejendommen kan slippe op i den periode. Men jeg oplever, at de fleste finder en løsning på problemet. Jeg tror, fordele og ulemper opvejer hinanden, når det kommer til stykket.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle