Landmænd varmer op til kommunalvalg

Landmands-kandidater til kommunalvalget fik opbakning af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

To håbefulde kandidater til kommunalvalget 21. november, Per Bach Laursen (V) og Jens Lauritzen, begge nordjyske landmænd og kandidater til byrådet i Vesthimmerland Kommune, gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen følge, da han besøgte René Lund Hansens kvægbrug ved Løgstør.

De var begge glade for den ekstra fjer i hatten i valgkampen, som statsministerens opbakning var udtryk for.

»Jeg ser det som en tillidserklæring og et skulderklap,« sagde viceborgmester og Venstre-spids, gdr. Per Bach Laursen.

Konservativ højborg

Han så dog i øjnene, at borgmesterkæden næppe bliver hans ved det forestående valg, for Vesthimmerland er konservativ højborg.

»Ved sidste valg fik vores konservative borgmester Knud Kristensen lige så mange personlige stemmer som Venstre tilsammen,« sukkede han.

»DF tænker blåt«

Per Bach Laursen forventer i det hele taget ikke, at kommunalvalget rykker voldsomt ved de bestående magtforhold i kommunerne, for Venstre har fået medvind på det seneste.

Og selvom Dansk Folkeparti på landsplan flirter med S, ser det anderledes ud lokalt.

»De er blåt tænkende,« vurderer Per Bach Laursen.

V igen landbrugsparti

Partifællen og byrådskollega Jens Lauritzen, formand for Limfjordsrådet og stolt far til skatteminister Karsten Lauritzen, satte også pris på statsministerens opbakning.

»Det er dejligt at opleve, at Venstre er vendt noget tilbage til at være landbrugets parti,« sagde han.

Per Bach Laursen og Jens Lauritzen, sidstnævnte »oplært« i kommunalpolitik af tidligere formand for Folketinget Chr. Mejdahl, bekræfter billedet af et kommunalpolitisk landskab præget af mange landmænd.

»Da jeg startede i kommunalpolitik var det typisk Falckfolk, skolelærere og bønder, der stillede op - de andre fik tjenestefri, og vi landmænd havde lidt mere frihed til at tilrettelægge vores arbejde,« siger Jens Lauritzen.

»Vi landmænd er via landbrugsskoler og andelsbevægelse opdraget til, at hvis vi vil noget, må vi tage del i debatten.«

Mindst 22 af partiernes spidskandidater til kommunalvalget 21. november har en baggrund som landmand. Det viste en optælling, LandbrugsAvisen foretog tidligere i år.

Faktaboks

Landmænd stiller op

  • Der er trængsel af landmænd på valglisterne til kommune- og regionsrådsvalget 21. november.
  • Ved en optælling tidligere i år (23. maj 2017) identificerede LandbrugsAvisen 21 borgmesterkandidater med landmandsbaggrund, heraf 18 med baggrund i Venstre, én fra Slesvigsk Parti og to fra lokallister.
  • Mindst én var glemt: Henrik Bertelsen, spidskandidat for Radikale i Vejen og næstformand i Familielandbruget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle