Landmænd vil gerne blande sig

Tradition for selvstændighed og ansvar for overlevelse er nogle af de træk i landbrugskulturen, som spidskandidaterne selv på rækker landmænd ind i politik.

»Hvis man har en mening, skal man ikke bare brokke sig, så skal man forsøge at gøre noget ved tingene. Det er en del af landbrugskulturen, og det tror jeg ligger dybt i os alle.« Sådan siger Steen Vindum, landmand og formand i Landboforeningen Midtjylland og borgmesterkandidat for Venstre i Silkeborg, om tendens til de mange landbrugskandidater til det kommende kommunalvalg.

Han er ikke den eneste, som mener, at politik stikker dybt i landmændene.

»Når man vælger et risikobetonet job, som handler om at få fod under eget bord i landbrugserhvervet, så har man nogle gener, der siger, at man er parat til at tage ansvar for sig eget liv. Måske endda i højere grad end andre erhvervsgrupper,« lyder det fra Per Bach Laursen, landmand og borgmesterkandidat for Venstre i Vesthimmerland kommune.

I Frederikssund kommune stiller driftsleder på Svanholm Gods Poul Henrik Hedeboe op som spidskandidat fra SF, også han kan genkende en særlig ånd blandt landmænd.

»Den selvhjulpne tanke -jeg skal selv gøre noget ved det, hvis jeg vil have noget anderledes- er fremherskende i landbruget, og jeg tror, man er meget politisk tænkende,« siger han.

Vilje til at ændre vilkårene

Disse træk kan også tydeligt spores, når man spørger til kandidaternes egen motivation for at gå aktivt ind i politik. Her er der nogle klare fællestræk, også på tværs af politisk farve.

»Min indgangsvinkel har hele tiden været miljø, og her stod jeg over for nogle barrierer, som jeg gerne ville gøre noget ved. Derfor blev jeg nødt til at gå ind i politik,« forklarer Poul H. Hedeboe.

For Per Bach Laursen har det også været et klart ønske om indflydelse, der har draget ham. Samtidig er han er dog sikker på, at det også er et spørgsmål om karakter.

»Jeg har klart nogle ideer til, hvordan man kan gøre tingene bedre. Men det kommer lige så meget, på baggrund af den person jeg er, som min baggrund i landbruget,« forklarer han.

Men hvad der nøjagtigt, gør os til dem vi er, skal der nok en professor til at svare på. Steen Vindum er dog heller ikke i tvivl om, at hans barndom i et politisk hjem, har givet ham en klar interesse for at engagere sig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle