Landmand får grønt lys for klimaprojekt

Efter tre-fire års kamp får Henrik Bertelsen og Vejen Kommune tilsagn om lavbundsprojekt i Vejen Mose.

Er der noget, der er gudsjammerligt kedeligt i denne verden, er det at pløje.

Det synes Henrik Bertelsen, landmand fra Vejen og næstformand i Landbrug & Fødevarers Familielandbrugssektion.

Derfor steg forårshumøret med ekstra mange grader, da han i denne uge - midt under forårspløjningen på marken i udkanten af Vejen Mose - fik en mail på mobiltelefonen fra Vejen Kommune med et glædeligt budskab: Efter et par års forundersøgelser og en hel del modgang har Landbrugsstyrelsen givet tilsagn til, at Vejen Kommune, Henrik Bertelsen og en halv snes andre lodsejere med jord ved Vejen Mose, kan gå i gang med et lavbundsprojekt på cirka 124 hektar.

Ansøgningen og forprojektet, der blev indsendt i januar, opfylder kriterierne og ligger »inden for skiven«. Projektmagerne får penge til at gå i gang.

»Yes! Hurraaa. Det bliver sidste gang, jeg pløjer denne mark - for evigt«, jublede Henrik Bertelsen på Facebook.

Næste fase

I Vejen Kommune har sagsbehandleren antydet, at det måske er lige lovlig tidligt, Henrik Bertelsen parkerer ploven.

Forude venter endnu et årelangt forløb med etablering af lodsejerlaug, jordfordeling, diskussioner om præmisserne for udtagning, tinglysning af dyrkningsophør på arealerne. Så følger alt det praktiske med gravearbejder, afbrydning af dræn o.a. Tilsagnet om at realisere lavbundsprojektet holder i fire år.

Alt det slår ikke skår i den naturinteresserede Henrik Bertelsens glæde. Han er fyr og flamme over sit klima- og naturprojekt og forestiller sig, at hans økologiske stude også i fremtiden vil kunne græsse i projektområdet, selv om det måske bliver med færre dyr.

Lang rejse

Det er tre-fire år siden, Henrik Bertelsen blev opmærksom på, at store dele af hans jord er med på et blåt kort over kulstofholdige jorder, som er udnævnt som en af de store klimasyndere.

»Det var ikke noget, jeg havde hørt meget om før«. Henrik Bertelsen rettede selv henvendelse til Vejen Kommune, da han havde hørt om lavbundsordningen, og her havde man allerede tænkt i samme baner.

»De syntes, det var en super god idé«.

Derfra gik tingene langtfra glat: En stor forundersøgelse med brug af Miljøstyrelsens obligatoriske, men omdiskuterede ’fosforegneark’ viste i december 2018, at projektet ikke havde en chance for at blive godkendt, selv om Vejen Kommune mente, at regnearket gav et misvisende resultat. Siden er der ikke den politiker, som ikke er blevet ført rundt i Vejen Mose af Henrik Bertelsen, herunder statsminister Mette Frederiksen.

Nu er det på magisk vis lykkedes at få regnestykket til at gå op: En fejl i regnearket er rettet, nogle krav og et statsligt lavbundsprojekt, som lagde beslag på store dele af fosforkvoten til Vadehavet, er opgivet, så der er bedre plads til andre.

»Så snart verden vågner til live igen efter corona, er vi klar«, siger Henrik Bertelsen.

Faktaboks

Skal reducere drivhusgasser:

  • Regeringen har i finansloven for 2020 afsat 200 mio. kr. årligt over 10 år, i alt 2 mia. kr., til udtagning af landbrugsjord i perioden 2020-2029.
  • Natur-, vandmiljø- og klimaformål skal fremmes, bl.a. gennem udtag af kulstofrig landbrugsjord, eksempelvis afbrydning af dræn og vådgøring af områderne, tilskud og kompensation i forbindelse med værditab ved videresalg af jorden, omlægning til mere bæredygtig produktion mv.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle