Myndighederne bruger forkerte kvælstoftal, og det kan koste gødning, mener Carsten Søborg.
»Vi er bange for, at vi skal skære i kvælstoffet, så udbytterne falder og at jorden bliver mindre værd, fordi myndighederne bruger forkerte tal.«
Sådan lyder det fra landmand, Carsten Søborg. Han glæder sig derfor over, at borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V) har klaget til Folketingets Miljøudvalg over, at kommunen skal bruge modelberegninger for kvælstof, når der gennem årtier er lavet konkrete kvælstofmålinger i drænvandet, der viser noget helt andet.
»Jeg forstår ikke, at planerne skal baseres på modelberegninger fra Aarhus Universitet, når der er konkrete målinger af kvælstof i drænvandet, der gennem årtier har vist, at udledningen er meget lavere,« siger han.
Ifølge Naturstyrelsens egne målinger og senest også landmændenes egne målinger er der rundt regnet 2-4 mg kvælstof pr. liter drænvand. Ifølge modelberegningerne er der 15,2 mg pr. liter. Derfor er området dømt til nitratklasse 3, hvor man kun må bruge halvt så meget gylle pr. hektar.
»Hvis de bruger samme tal, når de laver retentionskort over, hvor meget gødning vi må bruge, når reguleringen bliver målrettet, risikerer vi, at også planteavlerne skal spare mere på gødningen,« forklarer Carsten Søborg.
Han synes, det er helt urimeligt, og mener det er baseret på fejl i modellerne.
»Vi er tudet ørerne fulde med, at udledningen er stor på lavbundsjorder. Havde det været rigtigt, kunne vi leve med restriktionerne, men når alle de drænvandsprøver, der er lavet viser noget andet, er de urimelige,« siger han.