Landmand har fast pris på stald og foder i 10 år

Jens Chr. Sørensen er blevet mælkeproducent ved at leje en bedrift, som ellers skulle lukkes ned. Oplagt metode for unge med lyst til at blive selvstændige, mener han.

Staldlejen ligger fast i de næste ti år. Faktisk er den tinglyst på adressen. Ligeledes er der aftale om gylle og fast pris på det grovfoder, som køerne har behov for.

37-årige Jens Chr. Sørensen har med et lidt anderledes setup sikret sig særdeles godt i de næste 10 år.

I august sidste år begyndte han at forpagte en kvægejendom ved Slagelse, som en måned forinden var solgt til en planteavler. Denne ønskede kun jorden og ville sælge køerne og tømme stalden for inventar.

Via mægleren, Landbogruppen Syd, fik Jens Chr. Sørensen fat på planteavleren og talt ham fra at lukke besætningen.

»Det hele gik ret hurtigt. Vi mødtes et par gange, fik set hinanden an og lavet en aftale. Fra jeg sagde goddag første gang, til jeg overtog køerne og stalden, gik der en måned«, fortæller Jens Chr. Sørensen.

Hæfter ikke for tung gæld

Ejendommen og besætningen var ikke ukendt land for Jens Chr. Sørensen. Han havde selv regnet på at købe bedriften med 130 hektar og 310 køer, men sprang fra, da gælden ville blive for tung at løfte. Den beslutning er han glad for i dag.

Frem for at hæfte for en tocifret milliongæld, hæfter han i dag for knap syv millioner kroner, som blev prisen for besætning, foderlager, staldens inventar, ny traktor, småmaskiner og fire nye malkerobotter. Pengene har han lånt af Vækstfonden, som har været særdeles behjælpelige med at løbe projektet i gang.

Gælden afdrages over lejeperiodens ti år, og herefter står det Jens Chr. Sørensen nogenlunde frit for, om han vil realisere aktiverne.

»Det kan da godt være, at vi forlænger lejekontrakten. Men jeg har også friheden til at vælge noget helt andet. Det er rart at tænke på, at jeg ikke er gift med det her for altid«, mener han.

Handlefrihed - eller ej

Den vestsjællandske landmand ved af bitter erfaring, hvordan det kan være at hænge på en ejendom. Tilbage i 2007 købte han et mindre kvægbrug, som han stadig hænger på. Jordprisens fald siden købet gør, at det indtil videre har været bedst at beholde ejendommen og forpagte bygningerne ud.

På de tilhørende 33 hektar dyrker Jens Chr. Sørensen græs og korn, som kan bruges til køerne på den nye bedrift.

»Vi får det bedste ud af det, men med min erfaring om køb af ejendom og jordpriser, kan jeg kun anbefale andre unge at starte med at leje en gård. Så kan man prøve det hele af og vise sit værd uden at hæfte for mange millioner«, lyder Jens Chr. Sørensens råd.

I hans nye setup er de ubekendte faktorer indskrænket til mælkeprisen, indkøbt tilskudsfoder og løn til de ansatte.

Den årlige leje betales i 12 rater og giver derfor også sikkerhed i ejerens budget.

»Hans alternativ var at tømme stalden og leje den ud til eksempelvis campingvogne. Men med vores aftale fastholder vi to produktioner på samme ejendom, og vi kan begge leve af det«, siger Jens Chr. Sørensen tilfreds.

Faktaboks

Det har de aftalt:

  • Jens Chr. Sørensen lejer staldene, fordelt på to matrikler, i 10 år. I lejen indgår også de to stuehuse. Lejeaftalen er tinglyst.
  • Bedriftens ejer skal levere majsensilage fra 60 hektar og aftage en betydelig del af gyllen. Prisen på majsensilage ligger fast og afviges kun, hvis kvaliteten ændrer sig.
  • Jens Chr. Sørensen skal selv betale vedligehold af inventar, maskiner, traktor og malkerobotter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle