Landmand i ny tænketank: Økologi er andet end bare ø-mærket

Landmand Søren Wiuff har fået plads i den nye fødevaretænketank Frej. Hans vision er positivt at styrke diskussionen mellem landmænd uanset sektorer og få økologi tilbage til den oprindelige betegnelse.

Økologi betyder oprindeligt læren om samspillet mellem levende væsener og mellem dem og deres miljø. Og det er ikke den betydning af ordet økologi, mange danskere tænker på, når de hører ordet, hvor de ofte »kun« tænker på ø-mærket.

Det vil landmand Søren Wiuff være med til at ændre på, når han nu er blevet tilknyttet advisoryboardet - dvs. et rådgivende udvalg, der skal komme med faglige input - for den nye fødevare-tænketank Frej. Tænketanken vil gøre debatten om fødevarer mindre »enten-eller«, end den har været i de sidste ti år.

»Rigtig mange er blevet meget optaget af ordet økologi. Men økomærket dækker ikke min opfattelse af ordet økologi. Det er uheldigt, at man bruger det ord. Jeg synes, at ordet økologi skal tænkes mere på plads i forhold til den oprindelige betydning af ordet inden for naturvidenskaben,« siger Søren Wiuff.

60-årige Søren Wiuff har sin gård i Gislinge på Sjælland. Han har 60 hektar med både grøntsager og frugt. Han er konventionel landmand, men er meget inspireret af den logiske begrebsverden omkring ordet økologi.

Søren Wiuff fik muligheden for at blive en del af fødevaretænketanken Frej, da hans elev fra Dalum Landbrugsskole kendte nogle af dem, der stod for det, og spurgte, om Søren Wiuff ville være en del af projektet.

»Jeg ved endnu ikke, hvad min rolle bliver i Frej, men jeg vil tage udgangspunkt i mit fysiske univers som landmand og det potentiale, jeg ser. Tænketanken vil komme til at rumme tanker og udtryk mere end at være resultatorienteret,« siger Søren Wiuff.

Skabe debatklima

Søren Wiuff håber på, at Frej kan være med til at udvikle et bedre debatklima omkring fødevareproduktion og hjælpe parterne i branchen til at lytte og inspirere hinanden.

»Der er ikke rigtig nogen organisationer, der prøver at samle alle landmænd. Tit kæmper de indbyrdes og om at være i spidsen. I Frej vil man rent praktisk og politisk støtte op om en anden måde at tænke på end en sort-hvid tankegang,« siger den 60-årige landmand.

Søren Wiuff har tidligere selv haft frilandsgæs og ammekøer, men han har nu droppet al animalsk produktion, fordi regelsættene for produktionen og håndtering gør det meget svært at være en lille producent.

Gården i Gislinge er Søren Wiuffs fødested. Hans største økonomiske produktion er asparges, som han leverer til restauranter og private aftaler i hovedstadsområdet.

Faktaboks

Fødevare- tænketanken Frej

  • Bygger videre på Tværfagligt Fødevareforum
  • Vil sikre nuancerne og fagligheden i debatter
  • Målet er at skabe en konstruktiv fødevaredebat, der kan fremme politiske løsninger

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle