Landmand nr. tre på Venstres liste til EU-valg

Gdr. Asger Christensen tror på valg til Europa-Parlamentet 26. maj - overhalede Søren Gade og statsministerens søn på Venstres opstillingsliste.

Man går selvfølgelig altid efter guld, sølv eller bronze. At det så lykkedes med en tredjeplads, er bare helt fantastisk«.

Sådan lyder det fra mælkeproducent og tidligere formand for Kolding Herreds Landbrugsforening gdr. Asger Christensen, Kolding.

Ved Venstres landsmøde sidste weekend strøg den 61-årige landmand forbi tidligere forsvarsminister og fhv. adm. dir. i Landbrug & Fødevarer, MF Søren Gade, og scorede tredjepladsen på Venstres opstillingliste til Europa-Parlamentet.

Spidskandidat var på forhånd Morten Løkkegaard, på 2. pladsen kom Linea Søgaard-Lidell, mens Søren Gade måtte nøjes med en fjerdeplads.

Statsministersøn Bergur Løkke Rasmussen fik en 5. plads, mens journalist og passioneret ulvedebattør Erik Poulsen blev nummer ni på den 12 mand lange liste.

»Det er langt mere, end jeg havde turdet håbe på. Jeg er både pavestolt og ydmyg over min placering!« siger Asger Christensen.

Vælgerne bestemmer

En god placering på opstillingslisten er dog ingen garanti for en plads i Europa-Parlamentet efter valget 26. maj.

Venstre har i dag kun to pladser i Parlamentet og i praksis kun én, da Jens Rohde har skiftet parti til de radikale i valgperioden.

Desuden er det vælgerne og ikke Venstres landsmøde, der har det afgørende ord, da Venstres kandidater er sideordnet opstillet.

Det er dermed de personlige stemmer, der tæller, ligesom det samlede valgresultat afgør, hvor mange pladser Venstre får i Europa-Parlamentet.

Brexit - ekstra mandat

Asger Christensen er dog optimist, da Venstre denne gang er gået i valgforbund med de konservative og Liberal Alliance for at undgå borgerligt stemmespild. Samtidig genopstiller den konservative kendis-kandidat Bendt Bendtsen ikke, og Liberal Alliance har i dag ingen pladser i parlamentet. Til gengæld har partiet en stærk spidkandidat i Mette Bock.

Og så er der en ekstra spidsfindighed: Danmark har på grund af Briternes udtræden af EU fået et ekstra mandat i Europa-Parlamentet og går fra 13 til i alt 14 pladser.

Søren Stemmesluger

Endelig er Søren Gade, uagtet sin 5. plads på opstillingslisten, en stærk kandidat, der fortsat anses for at have en høj stjerne hos vælgerne.

Bliver han som forventet en af valgets store stemmeslugere, kan han bane vej for flere Venstre-kandidater.

En nyere undersøgelse har da også forudsagt, at Venstre står til at få fire kandidater valgt til Europa-Parlamentet.

Vil i landbrugsudvalg

Hvis det hele falder i hak, så Asger Christensen efter valget 26. maj kan sætte ’Europa-Parlamentariker’ på visitkortet, har han en klar målsætning: At komme ind i parlamentets landbrugsudvalg, hvor der ikke har siddet en dansk landmand på en fast plads siden Niels Busk (V).

»Det er min topprioritet at få plads i landbrugsudvalget«, siger Asger Christensen.

Faktaboks

Kandidat for anden gang

  • Asger Christensen er mælkeproducent med 600 malkekøer på slægtsgården Nørupgaard i Jordrup ved Kolding. Gården drives med en søn.
  • Han er gift med sygeplejerske Inge Schelde, der er 8. generation på gården. Parret har fire voksne børn.
  • Asger Christensen stillede også op til Europa-Parlamentet i 2014, hvor 15.000 personlige stemmer dog kun rakte til en plads som 2. suppleant.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle