Landmand: Sparring og læring går tabt

Søren Rasmussen fra Als har haft praktikanter i mange år, men uden udsigt til længere praktikperiode er det måske slut.

Søren Rasmussen fra Kragrøigård på Als er en af dem, der glædede sig over lempelserne. Han har i de seneste ti år haft både en dansk og en udenlandsk praktikant på bedriften til stor faglig glæde for såvel ham selv som praktikanterne.

»Den kultur de kommer med, det har givet god sparring praktikanterne imellem, og læringen har været anderledes for begge parter«, siger den 37-årige mælkeproducent.

Samtidig har han som mælkeproducent med 220 køer en del ting, som udenlandske praktikanter skal sættes ind i. Både IT, malkning og foderrobotten tager tid at lære, ligesom kendskabet til dyrene skal bygges op. Derfor blev han glad, da Inger Støjberg lempede reglerne, så man igen kunne få praktikanter i 18 måneder.

»Det sidste halve år er der, hvor praktikanterne og lærestedet virkelig får noget ud af det. Derfor er det vigtigt for os, at de kan blive det halve år mere. Så kan vi lære dem op det første år, og så kan de arbejde selvstændigt det sidste halve år«, siger den Søren Rasmussen.

»Derfor irriterer det mig, at vi lige når at lære dem op, og så skal de skiftes ud«.

Overvejer fremtiden

For Søren Rasmussen er det ved at være et spørgsmål, om han fortsat skal have udenlandske praktikanter.

»Vi overvejer, om vi i stedet skal fastansætte en. Men det vil nok blive fra f.eks. Rumænien eller Polen. For vi kan nok ikke finde en dansk«, siger han. Og netop det er også noget af det, der irriterer ham.

»De snakker om, at vi har masser af dansk arbejdskraft til at gå ind i landbruget, men de, der vil arbejde i landbruget, er her allerede. Så hvis det er fordi politikerne ikke vil have, at vi skal have udlandspraktikanter, så kunne de forbyde det«, mener Søren Rasmussen.

Praktikant: Jo mere jo bedre

Søren Rasmussens nuværende udenlandske praktikant hedder Roman Petruchyk. Han er 21 og kommer fra Ukraine. Han har været hos Søren Rasmussen i et halvt år. Han forklarer, at praktikken er vigtig i hans uddannelse, da uddannelsen i Ukraine er meget teoretisk og boglig.

»Året her giver mig en masse praktisk erfaring. I Ukraine er der mange steder, hvor hvert hus har én ko. Her får jeg erfaring, så jeg måske en dag kan starte min egen bedrift«, siger Roman.

Derfor kan han også se fordelen i at have et ekstra halvt år.

»Jeg synes ikke, et år er nok. Der er meget at lære, og selv 18 måneder kan være for lidt«, siger den ukrainske landbrugsstuderende.

Faktaboks

Søren Rasmussen

  • 37 år gammel.
  • Har haft praktikanter, danske og udenlandske, i ti år.
  • Har drevet Kragrøigård siden 2007.
  • 220 køer og 270 hektar jord.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle