Langstrakte landbrugsforhandlinger giver forventet drama

Af Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Alle politiske partier er stadig med i landbrugsforhandlingerne. Årsagen kan faktisk være, at politikerne begyndte med det sværeste: Kvælstof.

Som danske landmænd ved, er emnet ufatteligt kompliceret. Vi skal finde ud af, om vi får den helt uundværlige second opinion af beregningerne fra Aarhus Universitet. Vi skal kæmpe for at komme væk fra datotyranni og i stedet ud ad vejen med godt landmandskab og kollektive virkemidler. Fødevareministeren melder ud, han gerne ser flere kollektive virkemidler uden for dyrkningsfladen. Her er vi helt enige. Men når de ønsker kommer ind på forhandlingsbordet, skal regeringen finde flere midler. Det tager tid.

Forhandlingerne kører stadig, og de er blevet lige så langstrakte og dramatiske, som vi forestillede os. Henover seneste weekend kunne vi i medierne se flere meldinger fra forskellige partier om enten at afslutte forhandlingerne hurtigt eller vente til august.

Vi er med hele vejen – om vejen så ender nu i juni eller først til efteråret. Det vigtigste for L&F er et fair slutresultat på Christiansborg, bredt politisk forankret og dermed langtidsholdbart også efter et valg. Tålmodighed er en dyd. Men for hver dag, der går, vil der være landmænd og virksomheder, der ikke tør investere, fordi rammevilkårene fortsat er uafklarede. Det bekymrer mig. Det burde også bekymre de ansvarlige partier.

En smal aftale med rød blok vil være den forkerte løsning for vækst, jobs og regional balance. En bred aftale kan til gengæld bygge på det nødvendige faglige grundlag for kvælstofindsatsen, tilvejebringe en større samfundsmæssig investering i den grønne omstilling og skabe ro om erhvervet, så vi kan investere klogt og fremtidssikret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle