LDM vs Arla får endnu en optrapning: Men findes papirerne overhovedet?

LDM har længe truet med retssag mod Arla på vegne af en række utilfredse repræsentantskabsmedlemmer. I denne uge kom endnu en optrapning.

Kom så med de dokumenter.

Nogenlunde sådan var ordlyden på det 15 sider lange udkast til et retsdokument, som LDM på vegne af 5 Arla-repræsentantskabsmedlemmer i mandags sendte.

Modtager var Arlas bestyrelse og medlemsservice og udkastet indeholdt den hidtil mest håndfaste af de efterhånden mange advarsler om en kommende retssag, som LDM efterhånden i over et år har truet med.

Helt konkret forlanger de fem mælkeproducenter, der også er valgt til Arlas højeste folkevalgte niveau, repræsentantskabet, at få udleveret ni centrale dokumenter fra bestyrelsen.

Omdrejningspunktet for alle dokumenterne er, hvordan Arlas bestyrelse forvalter selskabets vedtægter, når de fastsætter Arlas stigende antal tillæg og fradrag til mælkepriserne.

LDM-medlemmerne frygter, at bestyrelsen slet ikke overholder vedtægterne i tildelingen af non-GM til danskerne, eller da svenske andelshavere i en periode indkasserede ekstra penge på at lave sommarmjölk. Derfor kræver de den indsigt, som de hidtil oplever at have fået afvisning på at få via de normale kanaler i det folkevalgte system.

Kraftig advarsel om retssag

Endnu er retten ikke formelt blandet ind, da brevet med kravet om at få indsigt i dokumenterne kun er sendt til Arla. Den slet skjulte advarsel er, at hvis man ikke makker ret og svarer inden for den fastsatte frist på 4 uger, vil domstolene blive involveret.

Spørgsmålet er så, om Arla vil efterkomme kravet.

Både Bent Lund fra Højer, der er talsmand for de fem repræsentantskabsmedlemmer, og deres advokat Lauge Fastrup håber, men tvivler.

»Jeg tror slet ikke, at de papirer, der skal eksistere, findes alle sammen. Og det er en del af problemet«, konstaterer Lauge Fastrup.

Arla: Vi har svaret grundigt

Arla har hele ugen afvist at udtale sig i interviews om sagen, men har sendt en skriftlig udtalelse fra senioradvokat Martin M. Thillemann, der er selskabets egen advokat.

”Vi kan bekræfte, at vi fra LDM på vegne af fem andelshavere har modtaget et udkast til en begæring om udlevering af dokumentation, som vi nu skal vurdere«, skriver han.

»Sagen omhandler en række spørgsmål, som allerede er behandlet grundigt og fyldestgørende ad flere omgange, herunder i repræsentantskabet og på et fælles regionsbestyrelsesmøde for den danske del af repræsentantskabet. Denne type spørgsmål bør behandles af Arlas øverste myndighed – repræsentantskabet – og ikke ad retlig vej«.

»Arla ønsker ikke at føre retssager over for vores medlemmer, men hvis de fem andelshavere vælger at anlægge en retssag, ser vi med sindsro frem til rettens afgørelse.”

Altså lyder det til at Arla mener, at spørgsmålene er afdækket.

Tillid, magt og åbenhed

Hele striden mellem LDM og Arla brød ud, da Arla annoncerede sin globale mælkeleveranceaftale med nye vilkår til selskabets over 10.000 andelshavere i ind- og udland sidste år.

Derefter fulgte det, der i dag er stridens kerne - nemlig ejernes mulighed for indsigt i, hvilke tillæg Arla har, og hvilke krav der er til specialmælk. Efter et møde i juli 2019 lovede Arla at fremlægge en samlet oversigt inden oktober. Men først i februar i år kom en to-siders oversigt, dog uden alle kriterier beskrevet.

Derudover har talrige møder været holdt i det folkevalgte system, hvor kritikerne har forlangt indsigt, og bestyrelsen har forsøgt at forklare og forsvare.

Reelt har intet af det haft effekt, andet end at skyttegravene tilsyneladende er blevet gravet dybere..

Imens er flere kritikpunkter - non-GM-krav i Danmark, veganske produkter samt nu også klimakompensation - løbet på, når LDM-folkene skal forklare deres frustrationer.

Positionerne er stadig mere stejle. Skal en dyr og langvarig retssag undgås, vil nogen være nødt til at bøje sig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle