Lever af at producere syge svin

I modsætning til landmanden går professor Henrik Callesens job ud på at producere syge dyr. Han leder kloningsholdet på Aarhus Universitet, hvor man i fem-seks år har klonet grise med gener for alzheimer, åreforkalkning, psoriasis og brystkræft. Målet er i fremtiden at kunne kurere sygdommene eller forbedre sygdomsforløbet.

"Vi håber jo på, at grisene kommer til at fejle noget, og det kan godt virke sygt. Men hvis målet er, at det kan gøre sygdomsforløbet for min onkel, mig selv eller andre mindre slemt, kan jeg godt stå inde for det. Grænsen er altid til diskussion, og jeg synes, det er vigtigt, man tænker over, hvad man gør, når man arbejder med de her teknikker," siger han.

Æggene, man kloner fra, hentes fra slagteriet, og når grisen er født og tre-fire uger gammel, tager lægerne over for at forske nærmere i de forskellige sygdomme. Grisen er det perfekte forsøgsdyr til kloning og forskning i menneskelige sygdomme, fordi den ligner mennesket mere end traditionelle forsøgsmus, og er nemmere at håndtere end aben.

jmm

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle