L&F gør fælles sag med borgmestre: Afgift kan ramme landdistrikter hårdt

Direktør Flemming Nør-Pedersen mødes i denne tid med en række borgmestre fra kommuner, der står til massive tab af arbejdspladser ved en høj CO2e-afgift.

Truslen om en høj, ensartet afgift på udledning af drivhusgasser hænger som en tordensky over mange produktionsarbejdspladser i Danmark, herunder i landbruget. Mange politikere udtrykker forståelse for, at de biologiske processer ikke kan sættes i stå, og at Danmark er blandt verdens bedste til at producere fødevarer med lavt klimaaftryk.

Alligevel eksisterer truslen fortsat. Bliver den til en realitet, så kan det ramme arbejdspladserne i landbruget og følgeerhvervene ekstremt hårdt.

L&F har, blandt andet i samspil med Landdistrikternes Fællesråd, arbejdet for at gøre konsekvenserne klare for politikerne, og i den sidste uge har Flemming Nør-Pedersen besøgt borgmestrene i en række af de kommuner, der står til at lide store tab af arbejdspladser. Det er blandt andre Tønder, Ringkøbing-Skjern, Morsø og Varde.

Selv med meget konservative beregninger, som Det Økonomiske Råd har fremlagt, så forsvinder der 19.000 arbejdspladser i landbrugs- og fødevaresektoren med en foreslået afgift på 1200 kr. pr udledt ton CO2e. L&F vurderer, at tabet formentlig bliver betydeligt større, da man er uenig i forudsætningerne bag beregningerne.

»En høj generel afgift vil være en de facto nedlæggelse af en meget stor del af arbejdspladserne i landdistrikterne med konsekvenser, som vil være næsten uoprettelige. Reelt er det hele ”øko-systemet” omkring dansk landbrug, herunder mejerier, slagterier og foderstofvirksomheder, som er truet. For lille kapacitetsudnyttelse i fødevaresektoren er alvorligt til fatalt rent økonomisk. Danmark vil blive trukket endnu mere skævt i forhold til mulighederne for at have et aktivt arbejdsliv og fritidsliv i områderne uden for de store byer,« siger Flemming Nør-Pedersen, konstitueret administrerende direktør i L&F.

Derfor er borgmesterbesøgene lige nu i gang.

»Det er en sag, hvor vi i høj grad skal samarbejde med de kommuner, som står for produktionsarbejdspladserne i Danmark. Vi ser, at fødevareklyngen mange steder tegner sig for 15 procent af arbejdspladserne. Man behøver ikke at være økonom for at kunne gennemskue, at det vil blive meget grimt, hvis de forsvinder. Derfor rækker vi også ud til en lang række kommuner for at se, hvor vi konkret kan samarbejde om problemstillingen,« fortæller Flemming Nør-Pedersen.

Et alvorligt spark

I forvejen er antallet af beskæftigede i private erhverv i landkommunerne lavere end før finanskrisen. Landdistrikterne er generelt ikke nået tilbage til den økonomiske situation fra før finanskrisen, mens byområderne for længst har genvundet nedgangen og yderligere lagt på økonomien.

»Det understreger, hvor alvorligt et spark det vil være til både vores erhverv og til landdistrikterne, hvis tanken om den ensartede, høje afgift skulle blive realitet. Det er jo i høj grad også i modstrid med regeringens ofte udtalte ambitioner om et Danmark i bedre balance,« siger Flemming Nør-Pedersen.

Godt halvvejs gennem sin besøgsrække på foreløbigt 12 kommuner oplever han stort fælles fodslag mellem landbrug og kommuner.

»Det er pokkers let at bagatellisere et tab af arbejdspladser eller, som Det Miljøøkonomiske Råd gør, sige at de vil blive opvejet af nye jobs. De kommer bare ikke til at ligge i de samme kommuner eller vil kunne beklædes med de kompetencer, som medarbejdere i landbrug og følgeindustrier har. Og i en landkommune gør for eksempel 100 arbejdspladser altså en kæmpe forskel. Jeg har haft nogle meget positive møder med borgmestrene, flere steder sammen med lokale foreningsformænd. Det er helt klart, at man deler vores bekymring og er klar til at slås imod en afgiftsmodel, der lægger landdistrikterne øde,« fastslår Flemming Nør-Pedersen.

Faktaboks

Fælles kamp

  • Afgift: L&F arbejder mod en national, høj CO2e-afgift. En sådan vil få meget negative konsekvenser for erhvervet.
  • Jobtab: Landkommuner vil opleve tab af mange arbejdspladser som følge af en sådan afgift. Det kommer oveni tab på grund af nedlukning af minkerhvervet.
  • Samarbejde: L&F-direktør Flemming Nør-Pedersen har i de seneste uger besøgt en række kommuner for at tale om udfordringen. Det er Varde, Aabenraa, Tønder, Vejen, Ringkøbing-Skjern, Herning, Morsø, Vesthimmerland og Frederikshavn. Flere møder er under planlægning.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle