L&F hjalp med opklaring af australsk sædsag

L&F Svineproduktion har bistået de australske myndigheder i opklaringen af sagen om ulovlig importeret ornesæd. Formand Erik Larsen er fortørnet over danskeres rolle.

De australske myndigheder har ved hjælp af hårprøver fra 100 svin fra selskabet GD Pork fastslået, at der er blevet brugt gener fra danske svin i besætningen. Det har de kunnet fastlå, fordi L&F Svineproduktion har bistået de med efterforskningen i sagen om ulovlig indsmuglet ornesæd.

”Vi er blevet kontaktet af australske myndigheder og har selvfølgelig bidraget til efterforskningen med det, vi kunne. Det er jo ingen hemmelighed, at vi har dna-profiler på de danske gener”, siger sektordirektør i L&F Svineproduktion, Christian Fink Hansen.

Han er ærgerlig over sagen.

”Danske svineproducenter er jo også blevet snydt i den her sag, og vi kan selvfølgelig ikke tillade ulovligheder”, siger han.

Formand er skuffet

Formand for L&F svineproduktion, Erik Larsen, er skuffet over danske landmænds rolle i den usædvanlige sag.

»Jeg er selvfølgelig skuffet over enhver landmand – dansk eller udenlandsk- der bringer vores set-up vedrørende vores Danbred genetik i fare. Der er heldigvis faldet dom i Australien og det understreger alvoren«, siger Erik Larsen.

”Med det kendskab jeg har til vores danske kunder, skuffer sagen. De pågældende kender godt de danske genetikregler, så det undrer mig meget, at en sådan sag kan forekomme under deres ejerskab«, siger Erik Larsen.

prominente ejere

Ejerkredsen i det nu opløste Pork Australia Aps, der ejede GD Pork, bestod på tidspunktet for opløsningen af selskabet af den dømte Torben Sørensen, tidligere landboformand i LandboSyd, Henrik Enderlein og godsejer på Steensgaard Gods, Christian Peter Nymann.

Medstiftere af selskabet og tidligere ejere frem til 2013 tæller også prominente navne som Jørgen Tørnæs og tidligere byrådsmedlem i Sønderborg byråd, Peter Christian Jørgensen. Alle ejere på nær Torben Sørensen, der har tilstået under retssagen i Perth i Australien, nægter ethvert kendskab til sædsmuglingen.

Henrik Enderlein er blevet udpeget som manden bag størstedelen af indsmuglingerne, og dommeren i den australske retssag har ifølge flere australske medier udtalt, at det var hendes indtryk, at Torben Sørensen og Henning Laue var under indflydelse af ’overbevisende danske investorer’.

Ifølge de australske myndigheder foregik svindlen igennem otte år, fra 2009 og frem til 2017, hvor myndighederne blev tippet om svindlen.

Den anden dømte landmand, Henning Laue, er tidligere svinekonsulent og var ansat på GD Pork som driftsleder.

Intet dansk efterspil

Hos avlsselskabet Danbred er man opmærksom på sagen og har kigget på, om der var noget at komme efter i forhold til aftalebrud. Det er nemlig aftalebrud at videresælge genetik.

”Vi har vurderet, at vi ikke har nogen mulighed for at løfte en bevisbyrde, og derfor har vi ikke nogen kommentarer til sagen som sådan. Det er en sag mellem de australske myndigheder og de mulige bagmænd”, siger direktør i Danbred, Thomas Muurmann Henriksen.

Faktaboks

Sædskandale:

  • To danske landmænd er idømt to og tre års fængsel i Australien for brud på australsk biosikkerhedslovgivning
  • Import af sæd har været forbudt siden 1995
  • Svindlen foregik fra 2009 til 2017
  • 199 søer er blevet insemineret med danske gener
  • I dag er der mere end 2.000 svin med danske gener

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle