L&F: Landmænd er dygtige til lokaldemokrati

Kommunalvalget har givet borgmesterposter til en lang række landmænd - men også til mange andre erhvervsvenlige profiler. Det vurderer Andreas Aagaard Mortensen, public affairs i Landbrug & Fødevarer.

Det er ’helt vildt stærkt’, at ikke færre end 17 byråd får en landmand for bordenden efter kommunalvalget 2021. Det mener Andreas Bach Mortensen, chef for politisk sekretariat og public affairs i Landbrug & Fødevarer.

»Det er ikke tilfældigt. Det er udtryk for, at landmænd er dygtige til lokaldemokrati«, siger han. »Landmænd har en rigtig god tradition for at deltage i foreningsarbejde - både det, der har med landbrug at gøre, og alt muligt andet. Det slår virkelig igennem i resultatet af konstitueringerne efter kommunalvalget, og det er vi naturligvis rigtig glade for i Landbrug & Fødevarer«.

Andreas Bach Mortensen understreger, at en borgmesterpost til en landmand ikke betyder, at landbruget skal forvente at blive favoriseret af den grund.

»Borgmestrene skal naturligvis varetage helheden i kommunen. Men det, at en borgmester har et stort kendskab til erhvervet, styrker fundamentet for en god forvaltning«.

Erhvervsvenlige

Det er ikke kun de 17 borgmestre med landbrugsbaggrund, der skaber optimisme i Landbrug & Fødevarer efter kommunalvalget.

I følge Andreas Bach Mortensen oplever L&F, at der ved konstitueringerne af borgmestre tegner sig et generelt billede af, at der er mange erhvervsvenlige profiler blandt de nye eller genvalgte borgmestre.

»Det er borgmestre, som har en positiv indstilling til landbruget. En holdning om, at landbruget selvfølgelig skal levere på en række dagsordner, men samtidig skal have lov til at udvikle sig og skabe lokale arbejdspladser«.

Andreas Aagaard Mortensen udlægger valgresultatet som et tegn på, at vælgerne i høj grad ønsker sig stabilitet og forudsigelige lokale rammevilkår.

»Man vil bare gerne have, at tingene fungerer, om det så er byggesagsbehandlingen eller andet. Og man vil gerne have det brede samarbejde med politikere, der kan tale sammen, og som kan finde gode langsigtede løsninger«.

Mere fleksible

Valgforsker og lektor på Københavns Universitet, Karina Koriara-Pedersen, er ikke overrasket over, at der er så mange borgmestre med landbrugsbaggrund, der er valgt ind i denne omgang.

»Som selvstændig kan du have svært ved at få tid til at tage en stor post, som en borgmesterpost er, men et landbrug kan have lettere ved at ansætte medhjælpere på bedriften. Det kan være sværere at hente en afløser ind i en anden virksomhed - og der er ingen tvivl om, at det er en meget stor fordel for erhvervet, at der er så stort et kendskab til landbrug blandt kommunens valgte. Landmænd må føle, at de bliver set«, understreger hun.

Konservatives gode valg landet over med en større tilslutning end set i mange år ser Karina Koriara-Pedersen også som en naturlig udvikling i disse år, hvor tendensen er et øget fokus på miljø og klima i samfundsdebatten.

»De Konservative slår sig også op på at være klimabevidste, og så vil de gerne varetage erhvervslivets interesser, Det er ikke noget, der udfordrer landmænd«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle