L&F vil udrydde usandheder og fordrejninger i skolebøger

Når børn og unge åbner skolebøgerne for at læse om dansk landbrug, kan indholdet være vildledende eller decideret usandt. Det finder Landbrug & Fødevarer helt uacceptabelt og nedsætter derfor en task force, der skal fremme korrekt og fair materiale i dialog med landets undervisningsforlag.

Når danske børn og unge åbner deres skolebøger, forventer de fleste forældre med sikkerhed, at bøgernes indhold er både faktuelt korrekt og relativt objektivt. Men Landbrug & Fødevarer oplever, at undervisningsmaterialer kan være misvisende, fordrejede eller slet og ret forkerte.

For at komme problemet til livs nedsætter organisationen en task force, der skal luge ud i faktuelle fejl og vildledninger, så børnene får et mere retvisende billede af dansk landbrug.

Ida Binderup er projektleder i Landbrug & Fødevarers skoletjeneste og del af task forcen.

»Generelt betragtet burde vi have stor tillid til, at velrenommerede forlag kun udgiver gennemarbejdede læremidler. Men det viser sig desværre, at det ikke altid er tilfældet. Nogle af de undervisningsmidler, som bruges i Danmark, er absurd kritiske i deres beskrivelse af landbruget. Og nogle gange decideret vildledende,« siger hun.

Hun understreger, at det er et alvorligt problem, som organisationen arbejder på at løse.

»Det kalder helt åbenlyst på handling, at der bliver sagt og skrevet usand, fejlagtig eller meget fordrejet information om landbruget til næste generation. Det er på den lange bane virkelig dårligt for landbruget, hvis ikke vi tager fat«, siger hun og fortsætter:

»Det giver landbruget et dårligt image og kan på sigt betyde, at erhvervet bliver kritiseret eller reguleret på fejlagtigt grundlag. Nutidens skolebørn bliver jo fremtidens forbrugere, vælgere og politikere«.

Online materiale giver problemer

Den største udfordring for den nye task force er de nye og hastigt voksende forlag, der producerer online undervisningsmateriale. De er forskellige fra de traditionelle forlag, idet deres fokus nogle gange ligger på at omdanne aktuelle nyheder til undervisningsmateriale.

»De forlag, der producerer online læringsmidler, har et andet workflow end de traditionelle. Materialet skal ud hurtigt. Det betyder, at det nogle gange er mindre gennemarbejdet«, siger Ida Binderup.

Det er et stort arbejde at skulle forbedre det undervisningsmateriale, der bliver brugt rundt om på de danske skoler. Der er et enormt udvalg af materialer, og der kommer hele tiden mere til.

»Vi kan ikke læse alle skolebøger på én gang. Derfor har vi brug for, at landmænd kontakter os, hvis de oplever eksempler på fordrejede eller forkerte fakta om landbruget i undervisningsmaterialer. Vi har brug for hjælp«, siger Ida Binderup.

Børnelærdom hænger ved

En af dem, der kan nikke genkendende til problemerne, er sektordirektør for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer Christian Fink Hansen. Han er flere gange blevet kontaktet af medlemmer om vildledende indhold og ser arbejdet med at forbedre kvaliteten af de danske undervisningsmaterialer som en vigtig opgave for L&F.

»Det er altid problematisk, hvis der misinformeres i skolernes undervisningsmaterialer. Børnelærdom hænger jo ved. Senere i livet kan det være meget svært at ændre på det verdensbillede, eleverne har fået ind i skolen«, siger han og fortsætter:

»Derfor er jeg også glad for, at vi bliver kontaktet af landmænd, der kan fortælle os om deres egne eller deres børns oplevelser, så vi kan komme i dialog med de forlag, der udgiver materialet«.

Ændringer i fremtiden

Arbejdet handler ikke bare om at finde frem til de problematiske undervisningsmaterialer. Det kan nemlig være udfordrende at få forlagene til at ændre deres materiale.

»Når vi modtager henvendelser fra landmænd, er det ofte, fordi materialet er vinklet på en måde, der tegner et forskruet billede af landbruget. Men det kan være svært for os at gå i clinch med forlag, hvis der ikke er decideret faktuelle fejl«, forklarer Ida Binderup.

Det betyder dog ikke, at arbejdet ikke nytter noget. For selv hvis forlaget ikke vil rette deres eksisterende materiale, kan kontakten med Landbrug & Fødevarer ændre måden, de arbejder på i fremtiden.

»Flere af de forlag, vi har været i dialog med, tilbyder vi hjælp og adgang til vores mange faglige eksperter i organisationen. Vi kan altså se, at vi får noget ud af vores arbejde, og vi har allerede et godt samarbejde med mange forlag«, siger Ida Binderup.

Faktaboks

L&F-task force:

  • Brug for din hjælp: Har du eksempler på forkerte fakta eller vildledende informationer i skolebøger eller andet undervisningsmateriale? Skal vores task force undersøge sagen og få faktuel korrekt information på siderne? 
  • Kontakt os: Så ring eller skriv til projektleder Ida Binderup fra L&F på tlf. 33 39 42 40 eller mail ibi@lf.dk.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle