Lille malkerace i fremgang

DRH - Dansk Rødbroget Holstein - er i fremgang, på trods af at det samlede antal køer er faldende.

Danmarks mindste malkerace, DRH, lever og går en lys fremtid i møde.

Det var det glade budskab fra DRH's årsmøde i sidste uge.

I alt er der omkring 5.800 DRH-årskøer i Danmark, men stigende ydelse, høj holdbarhed og en solid udenlandsk interesse for racen gør, at raceforeningen har noget at have optimismen i. Sidste år medførte den udenlandske interesse et rekordstort salg af sæd til Rusland. En eksport af levende tyre gik imidlertid i vasken på grund af veterinært smøleri i Rusland.

Men andre markeder har øjnene åbne for den specielle kos kvaliteter. I en svensk analyse for nylig blev der netop peget på DRH som en race der har store muligheder for sædeksport, fortalte formand Aksel Kristensen i sin beretning.

Skal det blive til virkelighed, kræver det imidlertid, at foreningen ændrer sin strategi og lader avlstyrene leve, også efter at de har leveret 10.000 portioner sæd.

Satser voldsomt på avl

Import af embryoner fra USA, Tyskland og Canada i det kommende år illustrerer, hvor meget racen vil satse på avl - også økonomisk.

I hver pakke er der to embryoner, og foreningen garanterer på forhånd at købe tyrekalven fra projektet til en pris der gør, at kviekalven kan fås til stort set samme pris, som man ellers skal regne med at den slags koster.

Samtidig skal der satses på genomisk selektion, hvorved det bliver muligt at fastlægge tyrekalvenes arvelige egenskaber på et meget tidligt tidspunkt.

"Det er fagre nye verden," konstaterede formand Aksel Kristensen.

Ned med kælvningalderen

Langt de fleste DRH-køer står i besætninger, hvor racerne er blandet. Alligevel er der god grund til at se på alderen for førstekælvninger, understregede avlsleder Poul Bech Sørensen.

"Der er virkelig penge i at få kælvningsalderen ned," understregede han. Men det går den rigtige vej, og gennemsnittet er nu tæt på SDM-DH og RDM, tilføjede Poul Bech Sørensen.

På et andet punkt er der dog brug for fornyelse: Der skal findes en erstatning for tyren Bared, der har været med i meget lang tid.

Poul Bech Sørensen pegede især på tyren Basta som tyren der må frem.

"Det er racens bedste tyr," understregede han.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle