Lille skridt tættere på vaccination mod digital dermatitis

Dansk forsker er trængt lidt dybere ind i gåden om digital dermatitis, og dermed er vi et lille bitte skridt tættere på at kunne vaccinere mod klovlidelse, der koster mange køer livet.

Der er så meget, vi ved om digital dermatitis.

Alligevel er det lykkedes dyrlæge ph.d. Nynne Capion, KU Life, at isolere 16 af de treponema-bakterier, som er årsag til alle tiders mest alvorlige klovlidelse. Og ikke nok med det: Hun og hendes kolleger har løftet en flig af sløret for, hvordan bakterien arbejder - og hvorfor de meget små sår, den er skyld i, gør så ondt på koen.

"Jeg har undret mig over det igen og igen: Hvorfor gør det så ondt? Der er jo tale om noget, der minder om en vabel. Men det gør så ondt på koen," fortalte Nynne Capion på et møde om klove, som var arrangeret af firmaet Kraiburg og Dan Egtved.

Forskning og helt ny teknik har vist, at det sandsynligvis er treponema-bakteriens angreb på vævet lige under kloven, der forårsager smerten. Bakterien ødelægger opbygningen af over- og underhud, og det er med til at skabe tryk på en række nervebaner, der sender smertesignaler hele vejen op gennem koens krop.

Adgang til blod

Det er netop også denne opdagelse, der giver håb om, at der måske en gang kan udvikles vaccine. For i underhuden mødes treponema-bakterierne af blod og antistoffer, og antistoffer er jo netop, hvad der er brug for i en vaccine.

"Men vejen er uhyggeligt lang. For der er en stor variation af treponema-typer. Alligevel ser det ud til, at tre af typerne altid er til stede," sagde Nynne Capion.

Hvorefter hun igen tager håbet fra forsamlingen af landmænd og klovbeskærere.

"Måske er det noget andet, der kommer først?" overvejer hun.

En anden del af Nynne Capions forskning har slået fast, at inkubationstiden for en infektion med digital dermatitis er omkring tre uger.

Hun har opdaget det i forbindelse med sin forskning i besætningen på Gjorslev Gods. Opdagelsen var egentlig ret simpel: Fra kvierne blev flyttet ind i kostalden, til den første havde digital dermatitis, gik der tre uger, og det er altså det første bud på en inkubationstid.

Digital smitte

Man kan sige, at konstateringen også beviser, at digital dermatitis smitter. Hvordan det sker er endnu uklart.

"Det er endnu ikke lykkedes at finde treponema-bakterien i komøg. Måske skyldes det, at bakterien ruller sig sammen og derfor ikke er til at kende. Men det er bare én af de ting, der skal forskes mere i," siger Nynne Capion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle