Limfjordsfusion vedtaget med unge stemmer: »Vi skal turde flytte os«

Fjordland er en realitet efter nervepirrende afstemning i Landboforeningen Limfjord. Unge medlemmer ser frem til højt specialiseret rådgivning og større politisk slagkraft.

En ny, stor og stærk landboforening er kommet på Danmarkskortet: Landboforeningen Fjordland.

Foreningen er resultatet af ugens fusion mellem Landboforeningen Limfjord, Lemvigegnens Landboforening og LandboThy.

Dermed har Limfjordslandmændene udsigt til øget politisk slagkraft og højt specialiseret rådgivning. Det er håbet hos bl.a. en række af de yngre medlemmer af Landboforeningen Limfjord, som stemte ja til fusionen og dermed bidrog stærkt til, at den ikke røg på gulvet, da foreningen som den sidste holdt ekstraordinær generalforsamling mandag.

»Det er en kæmpe beslutning, men jeg tror, det er det rigtige skridt at tage«, siger 37-årige Mads Stilling Høstgaard.

Den skeptiske debat på mødet mandag gav længe indtryk af, at modstanderne var i overtal, men den nervepirrende afstemning endte med snævert flertal for fusion: 89 stemte ja, 83 nej, og to stemte blankt.

Bedst i det lange løb

Mads Høstgaard var selv med til vende stemningen med en appel til, at forsamlingen tænkte i det store perspektiv og på de unge, der skal være i erhvervet i de kommende årtier.

Limfjords-landmændene i de tre foreninger står over for de samme faglige og politiske udfordringer med bl.a. vandplanerne, og ét stærkt talerør er bedre end tre mindre, vurderer han.

»Jeg tror, det vil styrke os at have én formand, der kan tale for rigtig mange, i stedet for, at politikerne skal tale med tre formænd om det samme«.

Mads Høstgaard håber samtidig, at fusionen kan sikre flere ressourcer til den højt specialiserede rådgivning, som strukturudviklingen mod færre, større og specialiserede landmænd øget behovet for.

»Mange af de lidt ældre medlemmer er rigtig glade for det, de får nu, og det forstår jeg godt. Men vi skal også turde flytte os. Hvert år får vi nye restriktioner og regelsæt, som betyder, at vi skal nulstille. Det kræver en enorm indsats at holde os skarpe«.

Mads Høstgaard håber bl.a., at der i én samlet forening bliver flere kræfter til at lade rådgivere fordybe sig i f.eks. digitalisering, droner og satellitter.

»Hvis jeg går ind på kontoret i Skive med en nichepræget opgave, kan de nu sige; Du skal lige ringe til Lemvig - der sidder den helt rigtige. Eller omvendt«.

Mads Høstgaard understreger, at han ikke bare talte for sig selv på generalforsamlingen.

»Det var på opfordring af mit netværk. Det er ikke alle, der bryder sig om at stille sig op på en generalforsamling. Det tør jeg godt, så blev det mig«.

Lettet formand

I bestyrelsen for Landboforeningen Limfjord var lettelsen over afstemningsresultatet stor, ikke mindst hos formand Lars Kristensen.

»Demokratiet har talt, og et ja er et ja. Det er en stor forløsning, at vi nu kan komme i arbejdstøjet igen. Nu skal vi vise, at vi kan skabe det, vi har sagt, vi vil skabe«.

Fjordlands fusionsbestyrelse på 20 medlemmer konstituerer sig i næste uge.

Faktaboks

Landboforeningen Fjordland

  • Landboforeningen Fjordland er resultatet af fusion mellem Landboforeningen Limfjord, Lemvigegnens Landboforening og LandboThy. Fusionen er gældende fra 1. januar 2021.
  • Den nye forening med rådgivningshuse i Skive, Lemvig og Thisted rummer godt 200 medarbejdere, ca. 1.700 aktive medlemmer og mere end 4.000 kunder.
  • De tre Limfjordsforeninger vurderer, at de står med de samme politiske og faglige udfordringer og derfor får større slagkraft politisk og fagligt ved at gå sammen.
  • Fusionsbestyrelsen konstituerer sig i næste uge, efter det oplyste med en formand og to næstformænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle