LMO-spidser: Vi er alt for mange i rådgivningen - lad os nu få de fusioner

Landmændene bliver færre, mens antallet af rådgivningsvirksomheder er nogenlunde konstant. Det er uholdbart, siger LMO-direktør Jan Winther og formand Nis Hjort.

Der er alt for mange rådgivningsvirksomheder i dansk landbrug. Det er for dyrt for landmændene, det går ud over kvaliteten af rådgivningen, og det er hverken rationelt eller effektivt. Sådan lyder opsangen fra Jan Winther, direktør i LMO, et af landets største rådgivningsselskaber.

Han mener, at de 23-24 nuværende centre snarest bør fusionere og samle sig i højst en håndfuld virksomheder.

Det er, mener han, forudsætningen for, at dansk landbrugsrådgivning skal stå distancen i et marked, hvor landbrugsbedrifterne hastigt bliver færre, større og mere højteknologiske, hvor rådgivningen skal løfte nye krav til klima, natur og miljø, og hvor private aktører udenfor DLBR står på spring for at overtage markedsandele.

»Der bliver færre og færre landmænd, og de økonomiske udfordringer i erhvervet er store og konstante. Det kan godt undre mig, at man så mener, man har råd til at køre videre med et uændret antal rådgivningscentre«.

»Det giver simpelthen ikke kommerciel mening i et erhverv, som i den grad har behov for at konsolidere sig«.

Fusion gav gevinst

LMO er selv resultat af en storfusion, som netop har fejret seks års fødselsdag.

Fordelene og de positive erfaringer fra fusionen står i kø, når Jan Winther skal sige det.

»Da vi fusionerede, styrkede vi kvaliteten af vores rådgivning. Det er helt tydeligt, at vi får flere og bedre ansøgere, når vi søger nye medarbejdere. Og vi sparede rigtig mange penge på at rationalisere - 10 mio. kroner efter det første år, hvilket vi fik bekræftet af en uvildig, statsautoriseret revisor. Sådan er det altså bare. Så stor en gevinst bør man ikke ignorere«.

LMO-direktøren fremhæver også behovet for store investeringer i ny teknologi på rådgivningscentrene, bl.a. robotteknologi. Investeringer, som unødigt mangedobles, hvis 23 DLBR-virksomheder alle skal investere hver for sig.

»I LMO har vi en specialist ansat, som laver administrative robotter fra morgen til aften. Robotter, som kan udføre rutineprægede opgaver på en nat i stedet for, at vore konsulenter skal sidde og flytte oplysninger manuelt. Hvis du skal have råd til robotter, og til specialister, der kan lave robotter, er der altså behov for større enheder. Ellers har man ikke råd«, siger Jan Winther.

Samtidig udfordres rådgivningen af, at regnskaber, det store, klassiske kerne-forretningsområde, er på vej mod at blive automatiseret.

»Så er spørgsmålet: Hvad skal vi så leve af? Svaret er selvfølgelig, at vi skal leve af den højt specialiserede, strategiske rådgivning, som gør landmanden bedre og gør ham i stand til at tjene penge«.

»Bliver kørt over«

Ifølge Jan Winther er budskabet fra den finansielle verden til landbruget det samme.

Når han holder møde med de store banker om udviklingen i fremtiden, understreger de behovet for et topprofessionelt set-up i rådgivningen, så den kan matche bl.a. de store revisionsvirksomheder.

»Men det kan vi kun, hvis vi har en vis størrelse - ellers bliver vi altså kørt fuldstændig over«, siger LMO-direktøren.

Åbenhjertig direktør

Jan Winther er på det rene med, at det er de folkevalgte bestyrelser, der sidder med beslutningskompetencen, når rådgivninger fusionerer, og at andre rådgivningsdirektører før ham hurtigt er blevet ’tidligere’, når de har ytret lignende holdninger uden at klappe dem af med deres bestyrelser. Men LMO-direktøren er tryg ved, at han har sin formand, Nis Hjort, i ryggen. For det har han.

»Jeg synes, at vi, der har noget at sige i rådgivningen, har pligt til at skubbe til debatten i håb om, at vi kan skabe grobund for, at vi kan samle rådgivningen i større enheder«, siger LMO-formand Nis Hjort.

Tøm ikke kassen først

Nis Hjort advarer sine kolleger i ejerforeningerne bag rådgivningsvirksomhederne mod at lade glæden og stoltheden ved en - indtil videre - velkørende forretning med millionoverskud, overskudsdeling og formuer på kistebunden spærre for det langsigtede perspektiv. Dem er der ganske mange af i DLBR-kredsen.

»Nogle bestyrelser siger direkte, at så længe, der er penge i kassen, kører man videre. Det er næsten det mest ærgerlige, hvis vi skal have drænet virksomhederne for kapital, inden nogen kan se fornuften i at gøre noget«.

»Men det kræver, at der er nogen, der tør tænke lidt længere end til næste år«, siger Nis Hjort, formand for LMO.

Faktaboks

Direktører vil se dynamik:

  • Jan Winther, direktør i LMO, er ikke den første DLBR-direktør, der har advaret om, at rådgivningscentrene bør være færre og større for at løfte morgendagens udfordringer. 
  • Det samme har bl.a. Torben Jensen, direktør i Sagro, og LandboNords formand Niels Vestergaard Salling er stærk fortaler for nordjysk samling.
  • Til gengæld gik der ikke mange dage, før daværende direktør i LandboSyd Klaus Andersen var fortid på posten, da han for to år siden luftede sine tanker om behovet for fusioner i rådgivningen i LandbrugsAvisen - uden rygdækning i bestyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle