Lokal-formænd om ny struktur: Vi vil bruges

Lokale formænd klar til at tage mere ansvar i Landbrug & Fødevarer. Glæder sig over debatten om ny-organisering af primærsiden.

Brug os, giv os opgaver, vi vil ikke bare være budbringere«.

Sådan lyder det fra fire lokale landboformænd, som alle glæder sig over L&Fs beslutning om at genoverveje organiseringen af primærsiden, herunder den rolle, som de 41 lokale formænd skal udfylde i organisationen. Ingen af de fire er i dag selv medlem af primærbestyrelsen, men de vil gerne spille en større rolle i organisationens politiske arbejde.

De mener, det er væsentligt for motivation og sammenhængskraft i L&F, at formænd fra hele landet rykker tættere på beslutningerne.

Større ejerskab

Morten Agger, formand for Lemvigegnens Landboforening, foreslår, at de lokale formænd inddrages via ad hoc arbejdsgrupper om politiske emner, den enkelte formand har et særligt styrkeområde inden for.

»I stedet for, at det hele skal køre på Axelborg og ved Seges, skal vi lokalformænd inddrages fra start. Det ville binde L&F mere sammen og give os alle større ejerskab til beslutningerne«, siger Morten Agger,

»Hvis man føler, man kun er budbringer, mister man lysten og interessen«.

»Giv os opgaver«

Mogens Dall, formand for LandboSyd, er på samme linje.

»Man kunne give os flere opgaver med hjem, udpege en tovholder og så bede om en tilbagemelding på næste landsformandsmøde. Som det er nu, kommer vi til mange landsformandsmøder, men det er lidt en-vejskommunikation: Vi arbejder med det her og det her, og vi gør det her og det her. Så kører man hjem, og det er så det«.

Mogens Dall advarer dog mod at gøre landsformandskredsen til et besluttende forum - det vil stække det frie lokale initiativ, mener han.

»Jeg har selv ry for at være klassens frække dreng. Hvis man skal til at lave flertalsbeslutninger, trækker man tænderne ud på de lokale initiativer«.

Giv plads til unge

H.C. Gæmelke, formand for Jysk Landbrug, hører til de yngre landboformænd, hvis rekruttering til ledende poster i Landbrug & Fødevarer mange bekymrer sig for, fordi en organisatorisk toppost i kombination med en virksomhed i vækst og et moderne familieliv hænger dårligt sammen. Han er dog ikke så bekymret, og han advarer mod at slække på den folkevalgte profil i L&F.

»Vi skal ikke være som Dansk Industri, hvor det er de ansatte, der tegner organisationen og politikken«.

Lars Jonsson, formand for Nordsjællands Landboforening, bakker varmt op om at lade landsformændene få større del i den politiske proces.

»Vi formænd er i sagens natur interesseret i det politiske, og det er altid dejligt, hvis man kan komme tættere på det, der foregår«, siger han.

Lars Jonsson mener, at L&F med fordel kunne lade en del fysiske møder afløse af virtuelle møder, så landmænd ikke skal rejse på kryds og tværs af landet og bruge en hel dag hver gang, de skal snakke sammen.

»Vi ville måske kunne få flere yngre kræfter med, hvis man ikke skal køre til København i tide og utide«.

Faktaboks

Evaluering og interviews:

  • Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse vedtog i sidste uge at gennemføre en evaluering af organiseringen af primærsiden.
  • I den forbindelse vil en ekstern konsulent gennemføre en større interviewrunde blandt bl.a. formændene for L&Fs lokalforeninger.
  • Den eksterne konsulent, Nina Petersen, var rådgiver, da L&F for snart 11 år siden blev dannet i sin nuværende form.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle