Lokal maskinproducent har haft overskud 48 år i træk

Et hav af patenter og et godt ry blandt kunderne har i næsten fem årtier givet afkast på bundlinjen hos Harsø Maskiner, der udvikler og producerer gylleudstyr og maskiner i Vestjylland.

Som en anden Georg Gearløs, den vellidte opfinder fra Anders And-bladene, byggede Harry Højvang Sørensen over en eftermiddag i juleferien en automatisk kartoffelskræller, der ved et enkelt tryk på en knap skræller fem kg kartofler på tre minutter.

Denne opfinderlyst har fra starten været hjørnestenen i virksomheden Harsø Maskiner, der gennem knap 50 år har produceret gyllemaskiner og udstyr på det nedlagte landbrug i Årre mellem Esbjerg og Grindsted.

Og det er gået godt, faktisk så godt, at Harsø Maskiner, der til dagligt ledes af stifteren Harry Højvang Sørensen og hans kone samt tre børn, har haft overskud hvert eneste år siden opstarten i 1969.

I det seneste regnskab endte 2,1 mio. kr. på bundlinjen, og det endda i en tid, hvor der er langt mellem investeringer i gylleredskaber og maskiner, der kan koste op mod to mio. kr. pr. stk.

»Vi har bestemt leveret bedre, men det er vel det, man kalder et tilfredsstillende regnskab,« siger den snart 75-årige Harry Højvang Sørensen, der stadig slår sine folder i en af de 11 store produktions- og lagerhaller på gården.

Patenter er livsnerven

Hvor kundebasen tidligere har været landbrug af forskellige størrelse, er kunderne nu hovedsageligt maskinstationer såvel som andre fabrikker i branchen.

De flokkes om resultaterne af den opfindertrang, der i Harsø Maskiner er til at se med det blotte øje.

På endevæggen på det store høloft, der er ombygget til administration, hænger nemlig et hav af godkendte patenter, heriblandt en lang række, som bruges på landbrugsmaskiner over hele Europa.

Og i et tilstødende kontor ligger endnu flere, simpelthen fordi væggen er fyldt ud.

Blevet en hård branche

Selvom det er gået rigtig godt i næsten fem årtier, er Harry Sørensen overbevist om, at det er blevet sværere at fastholde de sorte tal på bundlinjen.

»Det er efterhånden blevet en hård og ubarmhjertig branche, fordi efterspørgslen hele tiden bliver mindre end udbuddet. Man kan sagtens producere maskiner, men spørgsmålet er altid, om man kan sælge dem igen. Tidligere spekulerede vi aldrig på, hvordan vi skulle sælge maskinerne - det gjorde de helt af sig selv,« siger han og fortæller, at han aldrig kunne finde på at flytte en produktion til Østeuropa for at spare produktionsomkostninger.

»Her kan vi opfinde en ny ting og køre direkte ud på marken og teste den en halv time efter. Det ville vi ikke kunne i Polen,« siger han.

Ikke behov for vækst

I mange moderne virksomheder er vækst det øverste på dagsordenen, men det gør sig ikke gældende hos Harsø Maskiner, der har det fint med at beskæftige godt 25-30 mand.

»Vi kunne slet ikke tænke os at have flere hundrede ansatte, for vi vil gerne selv have hånd i hanke med det hele. Vi har det helt fint med den størrelse, vi har,« siger Harry Højvang Sørensen.

Faktaboks

Baggrund: Familievirksomheden Harsø Maskiner

  • Harsø Maskiner er en familievirksomhed med 25-30 ansatte i Vestjylland, der har specialiseret sig i gyllehåndtering. 
  • Virksomheden opfinder i høj grad selv deres produkter, hvorfor hovedparten er unikke og derfor patenterede. 
  • Stifter Harry Højvang Sørensen er manden, der gennem tiden har opfundet så godt som alle virksomhedens produkter, der inkluderer redskaber såvel som hele maskiner. 
  • Harsø Maskiner startede på en landbrugsejendom, hvor 60 køer producerede mælk i det tilknyttede staldanlæg. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle