Lokalt naturprojekt blev indgangen til naturpleje på Fuglsøgaard

Rasmus Skau havde egentlig troet, at han udelukkende skulle leve af økologisk planteavl. Men i 2007 ændrede det sig, da han fik øjnene op for naturpleje gennem et lokalt projekt.

Af Martin S. Hansen

Om vinteren kan jeg godt misunde dem, som kan gå ind og se til dyrene i en varm stald. Resten af året ville jeg ikke undvære det her for noget«.

Landmand Rasmus Skau triller firehjulstrækkeren ned langs Hejsager Strandvej. Hvor vejen ender ved iskiosken, parkerer vi og har herfra udsigt mod syd til Lillebælt, som smukt spejler julisolen og en blå himmel.

Mod øst ligger 70 hektar strandeng, hvor galloway-kvæg går og græsser på en del af de i alt 200 hektar naturarealer, som den 36-årige landmand råder over. Han er tredje generation på Fuglsøgaard og havde egentlig regnet med, at driften skulle bestå af økologisk planteavl alene.

»Men for syv år siden blev jeg inviteret til at deltage i et naturprojekt under EU. En del af strategien var at afgræsse arealerne, og det endte med at blive mig, som købte 20 stykker galloway, og derfra udviklede det sig. I dag har vi 100 moderdyr og ungdyr, som afgræsser de arealer, vi råder over. Arealerne er både private og offentlige«.

Fra hobby til driftsgren

Det projekt, som Rasmus troede skulle være et hobbyprojekt, blev altså langsomt til en ekstra del af virksomheden.

»Jeg mærkede hurtigt en interesse for naturplejen, og så gav det os en mulighed for at finde arealer, som andre landmænd ikke kan dyrke og derfor gerne vil af med. På den måde har jeg både et godt samarbejde med naboerne, og naturplejen er blevet en niche for virksomheden, men også et omdrejningspunkt for vores økologiske produktion«, forklarer Rasmus Skau, som selv afsætter ca. 50 dyr om året som kødkvæg gennem sin webshop.

Naturplejen har været med til at redefinere selve visionen med fødevareproduktion på Fuglsøgaard:

»Visionen er at skabe en fødevareproduktion baseret på naturens præmisser, og når jeg møder andre mennesker, både eventuelle samarbejdspartnere eller private, så kan jeg høre, at de anerkender den måde, vi gør det på«.

Rasmus understreger, at der er et stort arbejde forbundet med at implementere naturpleje som decideret driftsgren – især i opstartsfasen.

»Vi anede intet om markedsføring og kødsalg, før vi gik i gang. Men vi har taget det i vores eget tempo, og vi henter viden fra eksempelvis erfa-grupper og Seges. Det er fantastisk dejligt at arbejde professionelt med naturen, men det er også ressourcekrævende. Min telefon er altid tændt, for jeg skal kunne rykke, hvis et hegn går i stykker, eller en ko står og gumler på en plasticpose«, forklarer Rasmus.

»Masser af arealer kunne trænge til pleje«

Med kaniner pilende foran os er vi er nu nået hen til kvæget, som ved lyden af Rasmus’ raslende pose hø er trampet vores vej.

»At se kvæget herude, fuglene og planterne er en stor oplevelse. Når jeg kører i andre dele af landet, ser jeg masser af arealer, hvor jeg tænker, at de kunne godt trænge til mere pleje, så jeg kan kun opfordre andre kolleger til, at man overvejer den mulighed«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle