Mælken stiger mindst 50 øre

Historisk små lagre af smør og pulver vil sende mælkeprisen opad, mener Palle Jakobsen.

Mælkeprisen vil i år stige med minimum 25 procent eller 50 øre pr. kg. Faktisk er 50 øre et meget konservativt bud.

Den melding rejser Palle Jacobsen, Agrocom.dk, rundt med på møder i disse dage, og dermed bekræfter han udtalelser fra adm. direktør Peder Tuborgh, Arla Foods, som i sidste uge sagde til LandbrugsAvisen, at mælkeprisen bør kunne stige.

Palle Jacobsen læner sig op ad markante prisstigninger på mejeriprodukter i verden fra en statistik udarbejdet af FAO samt lige så markante stigninger i lageropbygningen af mælkepulver og smør ikke bare i USA, men også i Tyskland. Han understreger, at der er tale om prisstigninger, som allerede er sket ¿ og som nu skal følges op med tilsvarende plusser i Danmark.

Nyt bundniveau

I Tyskland er smørnoteringen på børsen i Hannover steget med 45 procent siden bunden blev nået sidste år. Og bunden svarer faktisk til niveauet, fra før verden gik af lave ¿ i 2006 og årene forud. Dermed mener Palle Jacobsen, at mælkepriserne i de kommende år vil ligge på et niveau over, hvad der tidligere var almindeligt ¿ og de vil svinge meget:

"Jeg tror, der er dannet et nyt bundniveau, og priserne har generelt fået et løft," sagde han i denne uge på et kursus i Løsdriftsforeningen til en flok mælkeproducenter, som havde lidt svært ved at tro på meldingen.

Han mener, niveauet i Tyskland vil stige fra tidligere mellem 1,95 og 2,25 kr. pr. kg til mellem 2,25 og 2,50 kr. Og siger, at Tyskland typisk ligger 20 øre under Danmark.

"Lagrene af smør og skummetmælkspulver ligger på et historisk set meget lavt niveau. De er steget, siden vi nåede bunden i 2009, men de er i dag ikke større end det gamle niveau fra 2006," sagde Palle Jakobsen.

Salgsfolk skal af sted

Mælkepulver er på børsen i Chicago steget med 40 procent sidste år, mens FAOs prisindeks er steget 75 procent:

I de tyske supermarkeder er priserne steget med 10 cent eller 75 øre, mens prisen mellem mejerier og butikker kun er steget en cent eller 7,5 øre. Supermarkedet og butikkerne har set budskabet, og nu gælder det for mejerierne herhjemme om, at de sender deres salgsfolk af sted til Dansk Supermarked og Coop. De må gerne låne mine plancher," sagde Palle Jakobsen.

Det er ikke kun inden for mælkesektoren, der sker prisstigninger ¿ også korn og andre landbrugsprodukter er på vej op. Således forventer Palle Jakobsen, at oksekødet kommer op i 24 til 25 kr. pr. kg, mens spædkalve stiger i pris til et interval mellem 850 og 1.300 kr.

Palle Jakobsens analyse kommer knap en måned efter en tilsvarende fra hollandske Rabobank, som også har regnet sig frem til en fremtidig ubalance i forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

Verden kommer til at betale mere for mælken, end det skete I første halvdel af 2009, hvis mælkeproducenter skal begynde at øge produktionen, hed det I analysen fra Rabobank.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle