Magtfuld indkøbsforening slår til igen

Indkøbsforeningen B2B Bonus har for nylig modtaget de første enheder i en handel på mindst 50 Lemken-redskaber.

Indkøbsforeningen B2B Bonus har netop afsluttet en ny kæmpeaftale på vegne af foreningens medlemmer om et indkøb af mindst 50 redskaber.

Godt 40 medlemmer har takket ja til redskaberne af mærket Lemken, som tegner sig for såmaskiner, harver, plove og tromler.

»Jeg synes, det er virkelig flot, at vi som gruppe kan blive enige om at gå efter et fællesindkøb inden for maskiner på trods af, at vi har over 120 forskellige meninger om farven,« siger Morten Biel Hansen, direktør for B2B Bonus.

Gyllevogne og sprøjter

Dermed har indkøbsforeningen inden for få år købt både traktorer, mejetærskere og nu også redskaber.

Og ifølge direktøren er der allerede flere indkøb på tegnebrættet.

»I vores investeringsplan ligger der, at vi skal ud at kigge på gødningsspredere, sprøjter og gyllevogne til 2018. Men nu tager vi først temperaturen i gruppen og ser, om der er interesse for det. Der skal noget volumen til, før vi vil bruge vores og forhandlernes tid på det,« siger Morten Biel.

B2B består af godt 125 medlemmer, som alle er svineproducenter, og som samlet set har omkring 10 pct. af den samlede mængde svin i Danmark. Der er ingen planer om, at medlemstallet skal øges inden for nær fremtid.

»Vi er en fasttømret gruppe, og vi har ingen ambitioner om at vækste på medlemssiden. Det kræver et vist mindset at lægge alle sine indkøb i hænderne på nogle andre, og det er klart, at hver gang der kommer nye medlemmer ind, skal de køres ind i det mindset,« siger han.

Satte skub i svinekrigen

Aftalen er den sidste i en række, som den Esbjerg-baserede indkøbsforening har fået i stald i den seneste tid.

I sidste måned ruskede B2B nemlig op i kampen om de danske slagtesvin, da Bonusgrisens godt 60 slagtesvineproducenter besluttede sig for at levere til Danish Crown frem for til Tican.

Det var en manøvre, der med ét slag flyttede 600.000 svin årlige svin fra én slagterikoncern til en anden, og som efterfølgende har lavet et hul i Ticans levering, som det vil tage et til to år at fylde ud.

I den forbindelse udtalte B2B-direktør Morten Biel, at skiftet skete, fordi de danske svineproducenter havde brug for et stærkt Danish Crown til at lave den toneangivende notering i Danmark.

»Vi er vores ansvar bevidst om, at Danish Crown sætter en stærk notering i Danmark, og for at de kan blive ved med det, skal de have de nødvendige råvarer. Vi skal bakke om et stærkt DC,« sagde han i maj-måned til LandbrugsAvisen.

Mejetærskere på stribe

Forrige år stod B2B bag et større mejetærskerindkøb, hvor i alt 29 svineproducenter fik leveret nye Claas-mejetærskere. Også denne gang var det gennem et fælles udbud, hvor Claas løb med handlen, fordi Claas ifølge daværende direktør Torben Hvingelby Pedersen var det optimale valg i kombinationen af pris og kvalitet.

Kæmpe traktorhandel

Og året forinden, i 2014, takkede 62 landmænd ja til nye traktorer, også fra tyske Claas. Her blev størstedelen leveret til Sjælland og øerne, og den samlede handel endte med at løbe op i en værdi på over 100 mio. kr.

Den handel gav efter sigende en rabat på mindst 10 pct. på maskinerne.

Milliardinvestering

Indkøbsforeningen B2B Bonus blev stiftet i 2003 og er et andelsselskab, der på vegne af medlemmerne laver udbud og rabataftaler på alt fra grovvarer til kemi og maskiner.

I 2014 meldte daværende direktør Torben Hvingelby Pedersen ud, at de på det tidspunkt 115 medlemmer ville investere mellem 750 mio. og én mia. kr. i nye maskiner over en femårig periode.

»Der er ingen tvivl om, at fælles maskinkøb vil blive en del af vores fokusområde fremover. Vi vil lave en langsigtet plan med forskellige maskinkøb,« lød det dengang.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle