Majsen har brug for fast grund

Skal majsen godt fra start, og skal marken være til at radrense, skal marken være jævn.

Inden længe er det forhåbentlig tid til at gøre markerne klar til såning af majs. Og en jævn mark er det bedste udgangspunkt for dyrkning af majs.

Et jævnt såbed er altafgørende for at kunne udføre en korrekt såning, en effektiv radrensning og for at kunne gennemføre en effektiv ukrudtsbekæmpelse, mener Martin Mikkelsen, landskonsulent hos VFL, Planteproduktion.

For at kunne radrense korrekt, skal man kontrollere afstanden mellem såmaskinens skær.

Så ikke i hjulsporene

Da majs er den mest følsomme afgrøde for strukturskader, er det vigtigt ikke at så i hjulsporene.

»Det undgås bedst ved at køre med tvillinghjul med afstandsringe på traktor og på bugserede såmaskiner,« siger Martin Mikkelsen.

Majsen skal sås, så snart jordtemperaturen er over otte grader, og der er udsigt til en stabil vejrudvikling.

Ifølge Martin Mikkelsen må man ikke køre hurtigere med såmaskinen, end at frøene ligger i samme afstand i fire-fem centimeters dybde målt fra jordoverfladen under såmaskinens trykrulle til underkanten af frøet.

De gyldne fem centimeter

Startgødning skal placeres i ti centimeters dybde, for at planterne får fuld effekt af startgødningen efter fremspiring.

»Hvis ikke startgødningen ligger i ti centimeters dybde, opdager planterne ikke startgødningen, før sekundær-rødderne udvikles, og det er fire uger for sent,« siger Martin Mikkelsen.

Han anbefaler, at man altid gemmer mærkesedlerne fra frøene, ifald der skulle opstå problemer med fremspiringen.

Jordfygning halverer udbytte

For nogle er jordfygning et tilbagevendende problem i forbindelse med såning af majs, og det har store konsekvenser for udbyttet, slår Martin Mikkelsen fast.

»Majsplanterne dør som regel ikke af jordfygning, men planterne kommer aldrig over det, og jordfygning halverer ofte udbyttet,« siger han.

Der findes flere råd for at undgå jordfygning. Såning direkte efter jordpakkeren og pløjefri dyrkning er blandt de mest kendte løsninger, imens udsåning af 30-40 kg vårbyg pr. hektar før såning er blandt de utraditionelle. Vårbyggen sprøjtes væk med MaisTer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle