Majsen skal ikke bare sprøjtes fra en kant af

Forfrugten og jordbearbejdningen forud for såningen af majsen har stor betydning for, om det er nødvendigt at sprøjte majs mod bladsvampe.

»Majs kan angribes af majsøjeplet og majsplet. Jeg har ikke set angreb endnu, men får vi en regnfuld periode, skal man holde godt øje i majsen i de kommende uger,« siger Mogens Munk, planteavlskonsulent, LandboSyd.

Han tilføjer, at risikoen for angreb af bladsvampe er størst, hvor majsen dyrkes pløjefrit, og hvor der samtidig dyrkes majs efter majs.

»De forsøg, der hidtil er lavet med bekæmpelse af bladsvampe i majs, er lavet på arealer, hvor der er praktiseret reduceret jordbearbejdning, og hvor der samtidig er dyrket majs efter majs. Derfor er der i nogle af forsøgene høstet gode merudbytter for at bekæmpe bladsvampe. Men i marker hvor der pløjes, og hvor majsen dyrkes i et sundt sædskifte, er situationen en helt anden. På sådanne arealer skal man derfor nøje vurdere, om bekæmpelse er nødvendig,« siger Mogens Munk.

Let at se symptomer

Mogens Munk vurderer, at der formentlig går et par uger, før bladsvampene for alvor vil være at finde i majsmarkerne og tilføjer, at symptomerne er lette af se.

Majsøjeplet og majsbladplet trives bedst under fugtige forhold. Og mens majsøjeplet foretrækker temperaturer på 15-22 grader, trives majsbladplet bedst ved 20-28 grader. Der findes ikke en skadetærskel, men ved 5-10 procent planter med begyndende angreb anbefales bekæmpelse.

Udvidet godkendelse af Opus

»Vi har en del landmænd, der dyrker majs pløjefrit i vores område, og hvis man samtidig dyrker majs efter majs, anbefaler vi en bekæmpelse af bladsvampe. På de øvrige marker opfordrer vi til, at man følger udviklingen i marken nøje,« siger Jens Nygaard Olesen, planteavlskonsulent, Jysk Landbrugsrådgivning.

Han tilføjer, at der kun er et enkelt middel, Opera, der er godkendt til bekæmpelse af bladsvampe i majs. Opera har i denne uge fået udvidet sin godkendelse, så det må bruges til væsktstadie 65, hvor majsen blomstrer, og hvor der vil kunne fås en betydeligt bedre effekt mod bladsvampene.

»Ved meget tidlige angreb kan det komme på tale at bekæmpe svampesygdomme to gange. Men ofte er en behandling med 0,7 liter Opera pr. hektar tilstrækkeligt,« siger Jens Nygaard Olesen.

Opera virker ikke mod fusarium og toksiner i majsen.

I forsøgene har der ikke været en sikker effekt på foderværdien ved svampesprøjtning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle