Majsen står godt – nu laver vi halvdelen til kolbemajs

Kim Larsen slipper for at købe korn til de aktuelt høje priser, fordi majsen tegner så godt, at han kan lave halvdelen til kolbemajs.

Kornprisernes himmelflugt kan blive en dyr fornøjelse for mange mælkeproducenter, men Kim Larsen i Sindal har en plan.

Efter sommeren tegner hans majs ganske godt, selv i det nordjyske, hvor man ikke altid kan være sikker på, at majsen når helt i mål. Samtidig har han en større beholdning ensilage på lager end forventet, og derfor vil han høste halvdelen af majsen som kolbemajs.

»Vi overvejede at sælge en del af ensilagen som foder eller til biogas, men ved at lave kolbemajs af halvdelen af vores majs i stedet kan vi undgå at købe korn ind, og det er en stor besparelse med det prisniveau, vi ser nu«, siger han.

900.000 kr.

Planen er nu at give 3,5 FEN i majshelsæd og 5-6,5 FEN i kolbemajs. Altså pr. ko pr. dag. Det giver en besparelse på 4-6 kr. om dagen i ni måneder, og med 700 køer summer det op til cirka 900.000 kr.

»Det er da værd at tage med«, siger Kim Larsen.

Han dyrker ikke korn selv og skulle have været ude at købe ind.

Kolbemajsen skal høstes cirka tre uger efter helsæd, og han regner med cirka 20. oktober.

»Vi har været ude at udvælge hvilke marker, vi vil høste kolbemajs på i forhold ti kolbehøjde og placering. Det er vigtigt, at det er de lidt højere marker, man også kan køre i på det tidspunkt«, siger han.

Mindre håndtering

Kim Larsen regner ikke med, at det bliver dyrere at høste kolbemajs end helsæd.

»Der er en hel del stængel og blade, der bliver i marken og ikke skal håndteres, så vi kan nok nøjes med en vogn mindre til at køre fra«, fremhæver han.

Desuden får de lidt bedre tid til at køre lagene i ensilagen sammen, når mængderne er mindre.

»Vi kører med en 15 ton gummiged og en 10 ton traktor«, siger han.

Stakken kommer til at ligge på betonplads, men må ikke være større end, at der sker en rimeligt hurtig fremdrift, helst en meter om ugen, så ensilagen ikke tager varme.

»Jeg har en god fodermester, og vi skal sørge for, at folkene bliver instrueret ordentligt, så vi passer godt på kolbemajsen«, siger han.

Faktaboks

5 gode råd om kolbemajs

  1. Høst: Kolbemajs skal høstes ca. 3 uger efter alm. helsædsmajs, og 10–15 procent af FEN efterlades på marken i stængel og blade.
  2. Udvikling: Ved høst af kolbemajs høstes kun kolber med svøbblade. Stængel og blade trækkes gennem plukkebordet og efterlades på marken. Kun majs med veludviklede og tilstrækkeligt modne kolber er velegnet til kolbehøst.
  3. Tørstof: Kolbemajs høstes med 54-56 procent tørstof, målet er 7,1-7,3 MJ pr. kg tørstof.
  4. Snitlængde: Sørg for kort snitlængde og god kerneknusning. Vær opmærksom på at have tilpas lille udtagningsflade.
  5. Fremdrift: Stakken bør ikke være længere end, at man kan rykke 1,5 meter frem om ugen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle