Majsen tidligt og godt i jorden

Ideelle forhold til majsens etablering. 10-12 dage tidligere end førhen.

På de konventionelle kvægbedrifter er tre ud af fire færdige med at så majsen. På de økologiske bedrifter, som stiller større krav til jordtemperaturen, er det måske en ud af fire der er færdige.

Sådan vurderer planteavlskonsulent Helge Lund, Jysk Landbrugsrådgivning i Brørup, at status er for majssåningen i den kvægintensive region.

"Det er godt og nemt på alle måder. Majsen er sået ved en god temperatur, og man har kunnet køre overalt med gylle uden det store besvær. Det er nærmest perfekt," siger Helge Lund.

Majssåningen er ekstraordinært tidligt overstået. Nogle såede majs så tidligt som i første halvdel af april, og det er tilsyneladende gået godt.

"Med det vejr, vi har haft, kan man ikke sige, at det var hasarderet," siger Helge Lund.

"At det nu er meget tørt, er jo indtil videre ikke noget problem for majsen, fordi majskernerne lægges så langt ned, at der næsten altid vil være fugt nok til, at de spirer."

Bedre såbed

På den jyske østkyst mangler stadig lidt, men planteavlskonsulent Bent Lune Nielsen, LRØ, ser generelt bedre startforhold for majsen end sidste år.

"Såbedet er godt, fremspiringen er i gang, og der er større håb om at bevare plantetallet i år end sidste år, fordi fugten i jorden er bevaret bedre i år. Desuden mener jeg, at lerjorden er faldet bedre ved forårspløjningen i år. Derfor ser vi et mindre knoldet såbed, og det er jo positivt," siger Bent Lune Nielsen.

10-12 dage tidligere

Landskonsulent Martin Mikkelsen, Landscentret Planteproduktion, roser majsavlerne for at have benyttet muligheden for at så tidligt.

"Når denne uge er omme, vil de konventionelle være færdige, mens økologerne er stærkt på vej. Det er meget tidligt, men det passer med, hvad der var forudset, nemlig at vi kan så majsen 10-12 dage tidligere end før i tiden," siger Martin Mikkelsen.

"De første er allerede i færd med at sprøjte mod ukrudt, og det er naturligvis også meget tidligt. Det har været fantastisk nemt at gøre et godt arbejde i år. Nu håber vi, det fortsætter."

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle