Majsudbyttet bedre end frygtet

Med 80 procent af majsen i køresiloerne tyder alt på, at udbyttet lander lige over middel.

Udbytterne i årets silomajs ser ud til at matche de sidste fem års gennemsnit fuldt ud. Det viser konsulenternes indberetninger i denne uge, og kvægbønderne kan derfor forvente at få mindst 10.000 FE grovfoder ud af hver hektar dyrket med majs.

De foreløbige indeks, konsulenterne har anslået udbytterne med, befinder sig alle i intervallet mellem 95 og 110. Tallene dækker over større lokale variationer, men det gennemsnitlige indeks lander alligevel på 102. Et meget koldt og vådt forår og en generelt kold dyrkningssæson har ellers ikke givet majsplanterne de bedste vækstbetingelser, så meldingerne vil være noget overraskende for enhver, der kan huske vejret for blot fire-fem måneder siden.

Sommervarmen redder udbytterne

Nu, hvor der kun mangler at blive snittet 20 procent af majsarealet, synes det imidlertid sikkert af afblæse alarmen om katastrofehøst, omend det vil vare noget, inden foderenhederne er gjort endeligt op:

"Meldingerne er udbytter over normalen, og det er den relativt varme sommer, der har reddet dem. Det endelige udbytte kender vi først, når vi måler stakke op og udtager analyser, og det sker jo ikke, før ensileringsprocessen er overstået," forklarer grovfoderkonsulent Ole Harild fra Bornholms Landbrug.

Han suppleres af kvægbrugskonsulent Niels Toftegaard, Landbo MidtØst:

"Siloer og stakke er godt fyldte, så der ventes med spænding på årets analyser. Bliver de pæne, er årets udbytter rigtig flotte."

Konsulenten fra Landbo MidtØst er dog skuffet over udbytterne i de sildige sorter, der endnu mangler at blive snittet. Her er planterne meget sene til at blive høstklare, og der er saftafløb fra stakkene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle