Maltbygprisen er steget markant

Den europæiske hvedehøst er i fuld gang – og er også nået til den tørkeplagede sydøstlige del af Danmark. De foreløbige resultater bekræfter, at pilen peger nedad. Hos EU’s største producent, Frankrig, indstiller man sig på den dårligste hvedehøst i 30 år nemlig 25-30 pct. mindre end sidste år. Hos EU’s tredje største producent, England, ligger det til en tilbagegang på 10-20 pct. Selvom det er gået over forventning i dele af Østeuropa, kan det ikke opveje tilbagegangen i Vesteuropa.

Alligevel har hvedeprisen svært ved at stige. Det skyldes både det almindelige høstpres på priserne, men også, at udbyttefremgangen i Rusland og Ukraine ser ud til at opveje reduktionen i EU.

Halvdelen af EU-hveden står endnu ude på markerne, så drilsk høstvejr kan stadigvæk pille i produktionen. Realistisk set skal vi dog nok indstille os på, at den reducerede EU-høst i bedste fald lægger en solid bund i prisdannelsen. Et større opadgående prispotentiale i den generelle kornpris vil nok kræve, at betydelige dele af det amerikanske majsareal på knapt 40 mio. hektar løber ind i vejrlige problemer i den afsluttende del af vækstsæsonen.

Prisdannelsen på det fysiske marked har i øvrigt i de sidste par uger hængt lidt efter børspriserne på Matif, hvilket kan tilskrives en aggressiv engelsk eksport oven på det kursfald, som pundet har oplevet efter ’Brexit’.

Maltbygmarkedet

Maltbygprisen har nu sneget sig op i underkanten af 130 kr, hvillet alene skyldes en positiv udvikling i maltbygpræmien, som aktuelt ligger helt oppe på 30-35 kr. Mindre fransk og dansk maltbyghøst skal have æren for den udvikling. Lolland/Falster er normalt det danske kerneområde for maltbygproduktion, men i år lyder udbytterne typisk på 5,5-6,0 ton pr. hektar og et proteinindhold over 12 pct. Det kommer der ikke meget maltbyg ud af.

Der findes dog også områder i Danmark, hvor man kan se frem til pæne udbytter og kvalitet af maltbyg, og her mener vi på KornBasen, at det er en fornuftig risikospredning at udnytte det nuværende prisniveau til delsalg, så den solgte andel er minimum oppe på 50 pct. af den forventede avl. Husk alternativ foderbygpris.

Soja- og rapsmarkedet

Årstiden taget i betragtning er der stadigvæk overraskende godt gang i den amerikanske udskibning af soja. Denne prisstøtte kan dog ikke længere overskygge det faktum, at de amerikanske sojaafgrøder står rigtig godt her ved indgangen til den kritiske august måned. Derfor har prisen på sojaskrå været på en længere rutsjetur, som bør udnyttes til afdækning, når/hvis det nedadgående moment ophører (d.v.s. vejrlig modgang i USA).

Den faldende sojapris presser rapsprisen til trods for, at det franske analysefirma ’Strategie Grains’ netop har nedjusteret forventningerne til EU-høsten til 20,7 mio. ton sammenlignet med 22 mio. sidste år og 24,5 mio. ton for to år siden. For to år siden var de globale rapslagre i øvrigt 7 mio. ton svarende til 10 pct. af forbruget - det lager, er der udsigt til, bliver halveret i år.

Rapsforsyningen er så stram, at det må ende med at slå igennem på prisen. Det gælder også isoleret set i Danmark, hvor avlen ser ud til at blive så lille, at det meget vel kan blive en udfordring for oliemøllerne!

Prisen på sneglegift er faldet

Kemisk bekæmpelse bliver igen i år kun muligt med præparater indeholdende ’jernfosfat’ (= jenIIIfosfat = ferrifosfat = ferriIIIfosfat) f.eks. kendt under handelsnavnet Sluxx HP.

Manglende konkurrence i Danmark betød, at en typisk pris sidste år var omkring 43-48 kr./kg – inklusive en pesticidafgift på 4 kr./kg. Dyrt – meget dyrt – set i forhold til prissætningen i landene syd for os.

Blandt flere grovvarefirmaer er der i år blevet arbejdet intenst på at få gang i en parallelimport. Det er nu lykkedes for ATR Landhandel. Det har med det samme sat sine meget tydelige spor på prisdannelsen, hvor det billigste tilbud faldt fra 40 kr./kg til 33 kr./kg for ’ATR Sneglekorn’, der – ligesom Sluxx HP – indeholder 30 gram jernfosfat pr. kg.

Vi er bekendt med, at andre firmaer også er tæt på at have en parallelimport på plads - så hvem ved, måske kan det medvirke til, at prisen ender med at komme under 33 kr. Selv ATR kan vel blive presset på deres avance ???

Som det ser ud i øjeblikket, bliver der brug for meget sneglegift til at sikre vinterafgrøderne. For landmandens trængte økonomi er det derfor glædeligt, at prisen på sneglegift falder markant. Selv DLG har nu erkendt, at de ikke får solgt megen sneglegift til deres udgangspris på 58 kr./kg og har netop sat prisen ned til omkring 33 kr/kg. Vi må derfor konstatere, at de producenter og firmaer, som sidste år skovlede penge ind på sneglegift, i må år nøjes med minderne om en svunden tid. Utroligt, hvad reel konkurrence betyder!

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle