Man behøver ikke producere det samme som far

Et særligt spor for de unge skal inspirere og oplyse om økologi.

Horisonter skal udvides og fordomme nedbrydes, når i underkanten af 200 landbrugselever torsdag er inviteret til et særligt spor kun for de unge på Økologi-Kongres 2019.

Det fortæller Søren Fønsskov Jensen, medlem af landsledelsen i LandboUngdom, der er med til arrangere sporet.

»Vi skal nedbryde »dem og os«-mentaliteten, som findes nogle steder mellem konventionelle og økologiske landmænd. Det ene er ikke nødvendigvis mere rigtigt end det andet, så vi håber at kunne vise eleverne, at økologi er en glimrende vej at gå«, siger landmanden.

Velkendte navne

På dagen er det faglige i centrum, og her er sigtet at indføre de unge i de økologiske metoder og grundprincipper, forklarer konsulent Lene Mouritsen, LandboUngdom.

I samarbejde med landbrugsskolerne har hun været med til at stykke programmet sammen.

»På skolerne får eleverne undervisning i økologi, så vi forsøger at gøre det så praksisorienteret som muligt«, siger hun.

Til at holde oplæg er inviteret flere velkendte navne i landbrugssammenhæng, herunder Thomas Bertram, Henrik Bovbjerg og Anders Bach, der alle producerer økologisk.

»Vi håber, at eleverne kan spejle sig i landmændene og lade sig inspirere til at tænke, at det måske også er noget for dem«, siger Søren Fønsskov og peger på, at det for nogle kan være en god idé at overveje at producere noget andet end det, far gør:

»Der er nok en tendens til at være lidt for konservative i landbruget, men de skal se, at meget kan lade sig gøre. Tag nu Anders Bach, der har et samarbejde med sin far, som er konventionel landmand. Han viser, at tingene kan gå hånd i hånd«.

Nedbryde fordomme

Til Økologi-Kongres 2019 deltager Asmildkloster, Bygholm, Grindsted og Gråsten Landbrugsskole med i alt 172 elever fra 1. hovedforløb.

Og ud over den praktiske indføring i økologi håber arrangørerne, at der vil blive netværket lidt på dagen.

»Målet er, at landmændene og de øvrige deltagere kan møde de unge elever og omvendt. Det skal både skabe kontakt, men også være med til at nedbryde fordommene om hinanden, hvilket tidligere har været lidt op ad bakke«, siger Lene Mouritsen og tilføjer:

»Jeg vil gerne opfordre de unge til være åbne og prøve at se mulighederne«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle