Man skal høre meget, før ørerne falder af

At skyde på hinanden indbyrdes tjener intet formål. Vi skal udvikle det landbrug og den produktionsform, som vi brænder for!

Jeg brænder for økologi. Det gør Torben Tornvig og Jens Chr. Hansen vist ikke - at dømme efter læserbrevet »På lige vilkår - En økologisk fortælling«, som blev bragt her i LandbrugsAvisen 10. juni. Men jeg har respekt for det, de nu brænder for.

Vi lever alle af at dyrke vores marker og passe vores dyr. Når jeg står op om morgenen, glæder jeg mig til at komme i gang med dagens arbejde. Den glæde er jeg sikker på, at alle landmænd har. Det er det, der driver os.

Som mange andre landmænd nyder jeg også at arbejde på naturens præmisser og være en del af den. Jeg har fundet ud af, at naturen i sig selv kan bidrage med meget mere, end jeg troede: Det er sjovt at se, hvad der kan komme ud af det, når man har mange forskellige afgrøder af robuste sorter, som understøtter hinanden. Så for mig har skiftet til økologi været noget af en øjenåbner. Blandt andet har jeg via et godt sædskifte fundet ud af, at vi kan klare os med 60 kg udnyttet N/ha og næsten hvert år have stigende udbytte. Så vi er faktisk rigtig gode til at holde hus med ressourcerne.

Økologi er efter min mening en moderne måde at drive landbrug på. Vi bruger moderne teknologi og arbejder seriøst med at opnå de bedst mulige udbytter, dog uden brug af pesticider og kunstgødning. Økologiske landmænd er som de fleste af Danmarks landmænd rigtig dygtige, og med en professionel økologisk produktion kan man opnå rigtig gode resultater. Derfor er jeg heller ikke enig i, at økologisk produktion er at frådse med jorden, som Torben Tornvig og Jens Chr. Hansen anfører i deres læserbrev.

Vær dog stolte over det, vi kan sammen

Når det så er sagt, vil jeg ikke bruge mere krudt på at argumentere imod Torben Tornvig og Jens Chr. Hansens viden om økologi. I stedet vil jeg fremhæve, at vi i Danmark har et fødevareerhverv med mange potentialer, som vi både kan og skal være stolte af. Et erhverv, vi skal værne om og fortsat udvikle på alle parametre – i stedet for at bekrige hinanden. For det skaber ingen værdi.

Vi har en fødevareproduktion, som mange andre lande misunder os, og forbrugere over hele verden vil gerne købe vores produkter – både de økologiske og de konventionelt producerede. Det skal vi sammen udnytte. I Landbrug & Fødevarer ønsker vi derfor at opbygge en robust økologisk sektor med faglig udvikling og at have et stærkt marked, der kan drive den økologiske vækst. For, ja, vi har en klar ambition om, at vores eksport af økologiske fødevarer med tiden skal blive større end importen. Og vi er godt på vej.

Vi kan lære af hinanden

Vi kan lære af hinanden inden for alle produktionsformer. Selvom danske landmænd er dygtige, skal vi stadig udvikle os og blive bedre. Det gælder både økologisk og konventionel produktion. Derfor er innovative kræfter, forskning og udvikling vigtigt, hvis vi vil sikre fødevareerhvervets fremtidige konkurrenceevne – både på hjemmemarkedet og på eksportmarkederne.

Nøglen hedder forskning og udvikling, og i dag er det sådan, at cirka otte pct. af de samlede forskningsmidler går til økologien, mens 92 pct. går til den øvrige fødevareforskning. Efter min mening skal vi netop stå sammen om at fastholde disse midler til en fødevareklynge, der gerne skulle være et af Danmarks førende erhverv også om 10 og 20 år.

Hans Erik Jørgensen, formand for Økologi-sektionen i Landbrug & Fødevarer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle