Mangel på kartofler sender priserne i vejret

Af Birgitte A. B. Andersen, planterådgiver, Sagro

Eftervirkningerne efter 2018 fortsætter. Lagerkartoflerne og læggekartoflerne holder sig ikke alle i ro, hvilket betyder ekstra håndtering.

Spise: Der er godt gang i salget af spisekartofler, og der bliver taget hårdt af lagrene. Importen af tidlige kartofler fra Nordafrika er så småt begyndt til høje priser.

Lægge: Lavere udbytter gør, at der er meget begrænset mængder læggekartofler tilbage. Stivelsessorter er meget svære at få fat på, og for spisesorterne gælder, at man må tage, hvad der er tilbage.

Efter 2018, der startede med meget lave priser på spise- og proceskartoflerne og en meget lav omsætning på det frie marked, har 2019 taget revanche. Manglen på kartofler rundt i Europa har gjort, at priserne hen over efteråret steg og steg, og denne stigning er forsat.

Således ligger priserne på spisekartofler i Tyskland omkring 150 pct. over sidste års priser, og er stadig stigende. Forarbejdningsindustrien rundt i Europa støvsuger markedet for kvalitetskartofler, hvilket øger prisspændingerne. Kun i Storbritannien er markedet mere stille.

Tidlige kartofler fra Egypten, Cypern, Grækenland m.fl. er i gang, men ikke uden udfordringer. I Grækenland er dele af arealet med tidlige kartofler blevet oversvømmet og ødelagt. Cypern melder tillige om en kold og våd start på sæsonen, der forsinker høsten. Optagningen af tidlige kartofler er i gang i Egypten med god efterspørgsel og dermed pres på prisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle