17-årige Jonas er ugens vinder: Hvis det er høst, spiser vi kage i marken

Høsten er første prioritet for 17-årige Jonas, så hvis vinderkage og høst falder sammen, kommer høsten i første række.

Jonas Christensen på 17 år vinder ugens Skyd Høsten konkurrence med billedet af sin lillebror i John Deere T-shirt og stråhat, der skuer ud over høsten hos onklen, hvor der bliver presset frøgræs.

»Jeg har bestilt kagen ned til min onkels bedrift, hvor min familie kommer. Jeg har også snakket med min mormor og morfar, som også kommer, og så har jeg inviteret en anden landmand og hans familie. Men vi må se, hvordan vejret bliver. Lige nu driller regnbygerne os, så når solen skinner, skal vi høste. Så må vi vente med kagen eller spise den i marken«, siger Jonas Christensen.

Høsten stod meget stille på onklens bedrift i sidste uge på grund af regnvejret, og det er lidt frustrerende, fortæller Jonas Christensen. Men nu skulle vejret vende, så i løbet af weekenden skulle de gerne kunne høste igen.

Jonas Christensen hjælper til i høsten på sin onkels bedrift Toftkjer med 50 hektar planteavl. Han drømmer selv om at blive landmand og er netop lige blevet optaget på Dalum Landbrugsskole, hvor han begynder 10. august.

 

Tre første afgrøder

Ugen har ikke givet anledning til flere vindere, for der ikke været afgrøder i kategorien ’Skyd Høsten først’. Vi mangler dog stadig den første høst af hestebønner, havre og triticale.

Det har generelt været en lidt stille uge på høstfronten, fordi der er faldet en del regn i hele landet. Nogle steder har det sat igangværende høstarbejde i stå, som på Egemarke Gods på Nordvestsjælland, hvor de forsøgte at tage hul på høsten i 240 hektar hvede. På grund af en vandprocent på 22 i afgrøden blev de dog nødt til at udskyde høstarbejdet.

På bedriften Tingstedgaard måtte Martin Vingborg få hjælp fra egnens børn og hestepiger til at samle halmen sammen, inden regnvejret ramte. Halmen skal gerne være tør, når den samles, og så havde Martin Vingborg også en bagkant.

»Vi skulle skynde os, så vi kunne komme i gang med at sprede kalk og gylle til at så raps i«, siger han.

På Rødkilde Gods på Fyn var det også yderst vigtigt, at de fik høstet de 25 hektar hvidkløver, inden de meget grå skyer slap regnen. De nåede det lige med god hjælp fra en nabo.

Afgrøden gav et OK udbytte på 900 kg råvare. Bonus i den høst var også, at det er godsets favorit-afgrøde at høste i.

»Når det hele blomstrer, og det dufter helt fantastisk, og der er en summen af bier - det er fornemmelsen af sommer, når man står i hvidkløvermarken«, siger godsejer Kim Rasmussen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.